Kendinizi nasıl karantinaya alacaksınız?

Kendinizi nasıl karantinaya alacaksınız?

Eğer yurt dışından döndüyseniz evde 14 günlük karantina nasıl olur, almanız gereken tedbirler ne?

Korona virüsü dünya çapında yayılmaya devam ederken ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’yı küresel salgının merkezi ilan etmişken, Türkiye’de de yurtdışından dönenlerden kendilerini 14 gün karantinaya almaları isteniyor. Peki evde karantina nasıl olur, almanız gereken tedbirler ne?

1- EVDEN ÇIKMAYIN, MİSAFİR KABUL ETMEYİN

Tıbbi yardım almak gibi acil gerekçeler dışında evden çıkmayın. Misafir kabul etmeyin. Arkadaş ve aile üyeleriyle internet veya telefon üzerinden haberleşin. Yemek, ilaç veya diğer ihtiyaçlarınız için internet üzerinden alışveriş yapın. Evinize tedarik edilen gıda ve ilaçları getiren kişinin elinden almayın, kapının önüne bırakılmalarını isteyin.

2- EVİN İÇİNDE DE KENDİNİZİ TECRİT EDİN

Evde tek bir odada kalın. Odayı sık sık havalandırmaya özen gösterin. Çatal-bıçak, tabak, havlu, yatak çarşafı, gözlük, kalem ve benzer eşyaları evde kimseyle paylaşmayın. Kullandığınız mutfak gereklerini bulaşık makinesinde yıkayın. Kirli giysilerinizi mümkünse virüsü kapmadığınızdan emin olana kadar yıkamayıp plastik bir torbada tutun. Eğer yıkamanız gerekiyorsa en az 60 derecede yıkayın. Kuru temizleme veya çamaşırhaneleri kullanmayın.

3- MUTFAK VE BANYO PAYLAŞMAMAYA ÇALIŞIN

Mümkünse kendi yemeğinizi kendiniz, mutfakta başka kimse yokken hazırlayın. Yemeğinizi evde sizinle birlikte kalan başka bir kişi hazırlıyorsa, tabakları kapının önüne bırakmasını isteyin. Evinizde iki banyo varsa, sadece birini kullanın. Banyo paylaşmanız gerekiyorsa, burayı her kullandığınızda temizleyin. Üniversite yurdu gibi yerlerde yaşıyorsanız, odadan sadece gerek olduğunda ve maske takarak çıkın.

4- EVCİL HAYVANLARDAN UZAK DURUN

Eğer virüsü kaptığınızdan şüpheleniyorsanız, karantine sürecinde evcil hayvanlarla fazla temas etmeyin. Ellerinizi, onları hem ellemeden önce hem de sonra yıkayın.

5- MENDİLLERİ ‘KAPATARAK’ ATIN

Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda kullandığınız mendilleri katlayıp plastik bir torbaya atın, ellerinizi hemen yıkayın.

6- SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN

Artık herkesin ezbere bildiği en az 20 saniye kuralına uyarak, ellerinizi sık sık yıkayın, iyice durulayın ve temiz bir havlu veya mendille iyice kurulayın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

7- ÇÖPLERİNİZİ NASIL ATACAKSINIZ?

Karantinadaki bir kişinin temas kurduğu her çöpün, ki buna mendil ve maskeler de dahil, iç içe iki plastik torbasına konulması ve torbaların her birinin sıkıca bağlanması gerekir. Uzmanlar, karantina altındaki bir kişinin test sonuçları negatif gelene veya 14 günlük süre dolana kadar, çöplerinin dışarıya atılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

8- BELİRTİLER ARTARSA YARDIM ÇAĞIRIN

Karantina sürecinde belirtiler ortaya çıkmaya ve artmaya başlarsa, mutlaka bir doktorla temas kurun.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.