'Keda Jînê' ile kadınlar kazanıyor

'Keda Jînê' ile kadınlar kazanıyor

Sur Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Kadın Destek Merkezi (KADEM) tarafından açılan "Keda Jînê-Kadın Emeği" dükkanında, kadınların hem boş vakitlerini doldurmaları hem de gelir elde etmeleri sağlanıyor.

DİYARBAKIR - Sur Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Kadın Destek Merkezi (KADEM), tarafından açılan "Keda Jînê-Kadın Emeği" dükkanında kursiyerlerin el emekleriyle ürettikleri ürünler, satışa sunuluyor.

KADEM bünyesinde kurs gören kadınlar, ürettikleri ürünleri bu dükkanda hem sergileme hem de satma fırsatı buluyor. "Keda Jînê-Kadın Emeği" dükkanı hakkında bilgi veren KADEM çalışanı Mehtap Yılmaz, kadınların kendi ayakları üstünde durmaları için böyle bir proje başlattıklarını belirtti. Kadınların sürekli olarak ev sorunlarını düşünmemeleri için böyle bir çalışmaya başladıklarını dile getiren Yılmaz, "Kadınların hep ev sorunları değil de ellerinden gelecek tüm güzellikleri ve yapabilecek el işlerini hayata geçirmeleri için büyük uğraşlar vermeleri gerekir. Diyarbakır'da yaşayan kadınlar birey olarak evlere hapsoluyor. Kadınların böylesi uygulanan projelerde kendilerini özgür hissetmesinin yolu açılıyor" dedi. 


Kadınların el işlerinde becerikli olduklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Kadınlarımızın kendilerine her zaman özgüven kazandırması gerekir. Kadınlar bir iş yapabildikçe ya da kazanabildikçe gelecekte daha çok umutlanabilirler ve geleceğe değişik bir bakış açıyla girebilirler." Yılmaz, "Kadınların artık gelişen ev hapsi zihniyetinden kurtulması gerekiyor. Artık sanat ve kültürleşme yönünde belirli adımlar atmaları gerekiyor. Bu nedenle sergilenen kadın emeği çalışmalarını esas almaları gerekir. Kadınların ilgileri var ama yeteri kadar değil bunun süreklileşmesi gerekir. Kadınlar için açtığımız kurslarımız var, ilgi arttırılmalıdır" diye konuştu.

'Turistler Kürtçe yazıyı gördüğü zaman şaşırıyor'

Yılmaz, yabancı ülkelerden gelen turistlerin de dükkana geldiklerini anlatarak, "Turistler dükkana geldikleri zaman tabelada yazılan Kürtçe 'keda jînê' yazısını gördükleri anda şaşırıyorlar. Özellikle Kürtçe yazı olmasından dolayı, kadınların emeği olmasından, kadınların böylesi bir çalışmalarda yer alması turistlerin çok dikkatini çekiyor. Bu nedenle burada yaşayan kadınların ilgisini de çekiyor" dedi. KADEM bünyesinde el sanatları konusunda kurslar açarak kadınları eğittiklerini dile getiren Yılmaz, "Kurslarımız KADEM kurumlarında yapılıyor. El sanatları, takılar ve boyama kursları veriliyor. Bu dükkanda bulunan ürünlerin çoğu öğrencilerin yaptıklar el emeklerinden geliyor" diye belirtti. 

Cezaevlerindeki siyasi tutsakların yaptıkları el işi tabloların da dükkanda satıldığını aktaran Yılmaz, "Arkadaşlarımızın cezaevlerinde yaptıkları renkli tablolar da yoğun ilgi görüyor. Görüyoruz ki, her taraftan ve değerlerden kadınların özgürleşmesini benimseyen insanlar var. Bu nedenle kadınlarımız özgürlüğe yelken açmalıdır. Zamanlarının büyük bir bölümünü evde geçiren kadınlar, bu proje içerisinde yer alarak evde geçirdikleri boş zamanı azaltmış olurlar" dedi. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.