KDP Irak cumhurbaşkanlığına talip oldu

KDP Irak cumhurbaşkanlığına talip oldu

KDP sözcüsü Mahmud Muhammed son iki cumhurbaşkanının KYB'li olduğuna dikkat çekti; bu kez adayı kendilerinin seçmesi gerektiğini söyledi.

Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından koalisyon pazarlıkları sürerken, bir yandan da yeni cumhurbaşkanının kim olacağı tartışılıyor.

Irak anayasasına göre cumhurbaşkanını Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin parlamentosu seçecek; hal böyleyken Erbil’de mevcut cumhurbaşkanı Fuad Masum’un kim olacağına ilişkin bir tartışma başladı.

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) de, son iki cumhurbaşkanının Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) seçilmesini gerekçe göstererek bu makama talip oldu.

‘BİZ DAHA FAZLA OY ALDIK’

KDP sözcüsü Mahmud Muhammed, seçimlerde daha fazla oy aldıklarına dikkat çekerek bu makamı kendilerinin seçeceği adayın hak ettiğini söyledi. Muhammed, “Kendi aramızda bir karar almadık, KYB de bu konuda konuşmadı. Cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento sözcüsü oy oranlarına göre belirleniyor ve cumhurbaşkanlığını daha fazla hak ettiğimizi düşünüyoruz” dedi.  Muhammed, Bağdat’taki partilerle hükümet pazarlıklarında Kürtler için en iyi sonucun alınması için de KDP ile KYB’nin ortak bir platform kurmayı düşündüğünü ekledi.

KYB KABUL EDECEK Mİ?

Peki Celal Talabani ve Fuad Masum’un cumhurbaşkanlığı ile 2005’ten bu yana bu makamda temsil edilen KYB, KDP’nin bu talebini kabul edecek mi? Partiden henüz resmi bir açıklama yapılmış değil ancak Bağdat parlamentosuna seçilen KYB’li vekil Harem Kamal Agha, makamın kendilerinde kalmasını istediklerini söylemişti. Agha Rudaw’a, ‘KYB’nin Bağdat’ta hükümet görevlerinden çok Kürt haklarını güvence altına almakla ilgilendiğini’ söyleyip, “Bu makamı yeniden almak için KYB tabii ki KDP ve diğer partilerle, Bağdat be Kürdistan Bölgesinde bir denge oluşturma amaçlı anlaşmalar imzalayacaktır” demişti.

KDP 12 Mayıs’taki genel seçimlerde merkezi parlamentoda 25, KYB ise 18 koltuk kazanmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.