Kazandıkları ve kaybettikleri ile: HDP yerel seçimde ne yaptı?

Kazandıkları ve kaybettikleri ile: HDP yerel seçimde ne yaptı?

HDP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre kazandığı büyükşehir, il, ilçe ve belde sayısı belli oldu.

HDP Genel Merkezi’ne gelen bilgilere göre Muş ve Iğdır’da HDP’nin oylarına müdahale edildi. Yapılan itirazlar sonucu AA Iğdır'da HDP'nin kazandığını duyurdu.

Muş’ta ise, AK Parti’nin 15 bin 071 oyla yüzde 33.23, HDP’nin ise 14 bin 427 oyla yüzde 31.81 oranında. HDP Adayı Sırrı Sakık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Muş’ta çok garip şeyler oluyor. Milyonlarca seçmeni olan illerin sayımları  bitmesine rağmen Muş’ta hâlâ bir sonuç yok. Çok büyük oranda iptal edilen oy var. Sonuç hâlâ kesinleşmedi” dedi.

HDP'NİN KAZANDIĞI KENTLER

KARS: MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Kars’ta HDP yüzde 29,53 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,79 ile ikinci parti oldu. MHP ve AK Parti’nin oy kaybettiği Kars’ta, MHP 2014 yerel seçimlerinde 28,4, AK Parti 2018 genel seçimlerinde 36,90 oy almıştı.

DİYARBAKIR: Kayyım atanan Diyarbakır’da sandıkların yüzde 85’i açıldı. HDP yüzde 63.27 ile birinci sırada, AK Parti 30,73 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyım atanan belediyelerden Sur, Bismil, Çınar, Dicle, Ergani, Bağlar, Hazro, Kulp, Lice Silvan, Kocaköy, Kayapınar ve Yenişehir belediyelerinde HDP kazandı. Hani ve Eğil belediyelerinde ise HDP önde görünüyor.

MARDİN: Kayyım atanan Mardin’de sandıkların yüzde 93’ü açıldı. HDP’nin adayı Ahmet Türk yüzde 54,99 ile birinci oldu. AK Parti yüzde 38,82 ile ikinci sırada yer aldı.

BATMAN: Resmi olmayan sonuçlara göre kayyım atanan Batman Belediyesi'ni yüzde 65.54 oy oranı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı.

SİİRT: Siirt’e resmi olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 48,76 oy oranıyla Siirt Belediyesi’ni kazandı. 2016 yılında kayyım atanan Siirt Belediyesi’ni HDP’nin adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar seçildi.

VAN: Kayyım atanan Van’da sandıkların yüzde 82’si açıldı. HDP yüzde 51,91 oy oranı ile birinci sırada, AKP yüzde 41,31 ile ikinci sırada yer aldı.

HAKKARİ: Kayyım atanan Hakkari’de resmi olmayan sonuçlara göre HDP yüzde 59,75 oy oranı ile birinci sırada AKP yüzde 33,09 ile ikinci sırada yer aldı.

BÖLGEDE EL DEĞİŞTİREN KENTLER

ARDAHAN: Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Ardahan'da belediye AKP’den CHP’ye geçti. CHP’nin adayı Faruk Demir yüzde 48,46 ile birinci oldu. AK Parti adayı Yunus Baydar (Cumhur İttifakı) ise yüzde 40,58 ile ikinci sırada yer aldı. Ardahan’da HDP’nin oyları belirleyici oldu. 2018 genel seçimlerinde yüzde 23,57 oya sahip olan HDP kentte aday çıkarmamıştı.

KARS: MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Kars’ta HDP yüzde 29,53 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,79 ile ikinci oldu. MHP ve AK Parti’nin oy kaybettiği Kars’ta, MHP 2014 yerel seçimlerinde 28,4, AK Parti 2018 genel seçimlerinde 36,90 oy almıştı.

AĞRI: Ağrı’da kayyım atanan Ağrı Belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan yüzde 55,88 oy alırken, HDP’nin adayı Abdurrahman Doğar 37,18 oy alarak ikinci oldu. Ağrı Belediyesi'ne ve üç ilçe belediyesine kayyım atanmıştı. HDP, Diyadin ve Doğubayazıt Belediyesi'nde kazanırken, Tutak Belediyesi’nde BBP birinci parti oldu.

ŞIRNAK: Kayyım atanan Şırnak belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin adayı Mehmet Yarka (Cumhur İttifakı) yüzde 61,88 oyla birinci sırada, HDP’nin adayı Hişar Osal yüzde 35.04 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyım atanan ilçe belediyelerinden Cizre, Silopi ve İdil’de HDP birinci parti oldu.

DERSİM: Dersim’de belediye HDP’den TKP’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, kent merkezinde TKP'nin Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu sandıklardan önde çıktı. Hozat, Pülümür, Nazimiye, Pertek ve Ovacık ilçelerindeki yarışta CHP, Pertek ve Mazgirt ilçelerinde ise AK Parti adayları kazandı. HDP ise, 2016’da kayyım atanan Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde Belediyesi’ni geri aldı.

BİTLİS: Kayyım atanan Bitlis Belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti’nin adayı Nesrullah Tanğlay (Cumhur İttifakı) yüzde 44 ile birinci oldu. HDP’nin adayı Faruk İşler ve Zekiye İlbasan yüzde 33,30 ile ikinci sırada yer aldı.

ERZİNCAN: 2014 yerel seçimlerinde 54,7 oy oranı ile AK Parti’nin kazandığı Erzincan’da MHP adayı Bekir Aksun, yüzde 42,24 ile belediyeyi AK Parti’den aldı. AK Parti’nin oy oranı yüzde 32,95 oldu.

AK PARTİ BÖLGEDE 8 KENTTE BİRİNCİ 

2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin kazandığı belediyelerden Bingöl, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Kilis, Antep, Erzurum, Urfa’da resmi olmayan sonuçlara göre yine AK Parti birinci parti oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.