Kayyım protestoları 10'uncu gününde de devam etti

Kayyım protestoları 10'uncu gününde de devam etti

Diyarbakır'da kayyım protestoları 10'uncu gününde de devam etti.

Bugünkü oturma eylemine, Diyarbakır ve Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Sosyalist Dayanışma Partisi (SODAP) Başkanı Sezgin Kartal, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Müslüm Metin de katılarak destek verdiler.

‘BÜTÜN ALEVİLER KAYYIMA KARŞI’

Basın açıklamasında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Deneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Aslanların tarihini yıllarca avcılar yazdı. Bizim tarihimizi iktidarlar yazdı. Kendi tarihimizi yazmadığımız sürece, bize kurtuluş yok. Alevi toplumu olarak tüm halkımız, bu darbenin karşısındadır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulunan Kaplan, “CHP zaman geçirmeden, il başkanları, genel başkanları, belediye başkanları derhal Diyarbakır’da toplamalıdır. Bu siyasi darbe karşısında CHP’nin dimdik durmasını talep ediyoruz” dedi. Kaplan, kayyımlara karşı eylemlere katılanlara “Bir kişi dahi kalsanız yanınızda ikinci kişi biz olacağımızı belirtmek istiyorum” diyerek dayanışma mesajı verdi.

‘KAYYIMLARI BİRLİKTE GÖNDERECEĞİZ’

Eyleme katılan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal ise İstanbul’daki tüm demokrasi güçlerinin birlik mesajlarını getirdiğini belirterek, AK Parti’nin seçimi kaybetme intikamını kısa sürede kayyımlar atayarak belediyelerden almaya çalıştığını söyledi. Tutal, “Bu sürecin tüm demokrasi güçleri ile karşısında durmak zorundayız. Avrupa Yeşiller Partisi Başkanı Monica Frassoni de bugün sürece ilişkin dayanışma açıklaması yapıyor. Birlikte dayanışma içinde olarak kayyımları göndereceğiz” diye konuştu.

‘YEDİĞİNİZ TOKADIN ACISINI MI ÇIKARIYORSUNUZ?’

Tutal’dan sonra konuşan Sosyalist Dayanışma Partisi (SODAP) Temsilcisi Sezgin Kartal, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımın “Kaldığımız yerden devam edeceğiz” mesajını hatırlatarak, “Nerede kaldınız ki devam edeceksiniz. Suriye’den yediğiniz tokattın acısını Amed’den mi çıkarıyorsunuz? İstanbul’da, İzmir’de yediğiniz tokattın acısını Mardin ve Van’dan mı çıkarıyorsunuz” diye sordu.

Her şeyin faşizmin yenilgisi ile güzel olacağını dile getiren Kartal, “Her şey direnenlerin sokakta faşizme attığı tokatla güzel olacak. 21’inci yüzyılın direneni Kürt halkı oldu, size uyanmayı Kürt halkı öğretecek” diyerek konuşmasını bitirdi.

‘KİM KORKUYOR?’

Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun ise kayyımlara karşı yapılan eylemlerde bir kadının yerlerde sürüklenmesine rağmen zafer işareti yaptığını belirterek, “Yerlerde sürüklenen ama hala zafer işareti yapan Kürt annesi mi korkuyor, yoksa devlet mi korkuyor. Devlet korkuyor” şeklinde konuştu.

Kayyım atamalarına bahane edilen eşbaşkanlık sistemine karşı çıkmalarının nedeninin kadınlardan korkmaları olduğunu ifade eden Torun, kadınlar olarak güçlerini Eylem Ataş’lardan, Sara’lardan Figen’lerden aldıklarını söyledi.

‘FAŞİST DİKTATÖRLÜK SIKIŞTI’

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de Leyla Güven’in başlattığı ve Barış Annelerinin sokaklara taşıdığı açlık grevi eylemleri ile korku duvarlarının yıkıldığını söyleyerek, “AKP-MHP faşist diktatörlüğü her yerde sıkışmış durumda. Seçimlerde sıkıştı. Suriye’de sıkıştı. Her seçimlerde bir beka problemi olduğunu söylüyorlardı ya, doğru çünkü kendisi gidecek ve kendisinin gitme problemini beka olarak görüyor. Ancak sen rahat ol, biz seni göndereceğiz” diyerek, bugün ‘Kürdistan’ta kayyımlara karşı mücadele edenler ile Emine Bulut için mücadele edenlerin birleşmesi’ gerektiğini belirtti.

KAYYIM İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’E DE ATANDI

Basın açıklamasında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise ‘ülkeye faşist bir mafyanın çöreklendiğini’ söyledi. Şık, “Siyasal olarak zayıflamış, meşruiyetini yitirmiş, ancak iktidarını yitirmemek için her türlü kötülüğü yapan ve yapmaya hazır olan, bir kötülük örgütü bunlar. Daha önce savaşı dirilterek ülkeyi kan banyosuna çevirenler, bir kez daha halkın iradesini yok sayarak kayyum atadılar. Bugün bu hukuksuzluğu onaylamayan ama sessiz kalanlara seslenmek istiyorum. İstanbul’a İzmir’e kayyum atanmadığını mı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Diyarbakır, Mardin ve Van’a atanan kayyımlar, İstanbul, İzmir, Ankara’ya atanmıştır. Demokrasi mücadelesi her şeyden önce samimiyet gerektirir. Türkiye gibi faşizmin kurumsallaşmaya çalışıldığı bir ülkede ayrıca cesarette gerektirir. Ancak bilin ki korkaklar yaşamaz sadece hayatta kalabilirler. Bu mücadele gelecekleri ve çocukları için veriliyor. Kürtlerin bir şehirde gasp edilen her bir oyu, Türklerin ve diğerlerinin İstanbul’da yaşayanların oyunun da gasp edilmesi demektir. Kimsenin iradesi, bir başkasının iradesinden daha üstün değil. Kürtlerde sizin kadar yurttaş sizin kadar seçmendir. Buradan iktidara da bir sözümüz var, sizi de kayyımlarla birlikte göndereceğiz” dedi.

Açıklamaların ardından oturma eylemi yapan kitle daha sonra dağıldı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.