'Katılımlar bir direnişti bizim için'

'Katılımlar bir direnişti bizim için'

Van'da DÖKH öncülüğünde "Tecavüz kültürünü aşalım, özgürlük mücadelesini yükseltelim" sloganıyla başlatılan eylem ve etkinlikler sona erdi.

VAN - Van'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde "Tecavüz kültürünü aşalım, özgürlük mücadelesini yükseltelim" şiarıyla yaklaşık bir aylık süredir, her hafta pazartesi günü hemen hemen her mahallede çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Etkinliklerin 4'üncü haftası Feqiye Teyran Parkı'nda yüzlerce yurttaşın katılımıyla yapılan eylem ve etkinlikler sona erdi. Etkinliklerin amacı konusunda bilgi veren DÖKH aktivistlerinden Şehzade Kurt, yaptıkları eylem ve etkinliklerin DÖKH olarak 2010 yılından bu yana, "Tecavüz kültürünü aşalım, özgürlük mücadelesini yükseltelim" şiarıyla başlatılan ve yaklaşık 3 yıldır sürdürülen kampanyanın devamı olduğunu söyledi. Kurt, Van'da bir ay boyunca sürdürülen protesto etkinlikleri hazırlık aşamasında gidilmedik mahalle, çalınmadık kapı bırakmadıkların belirterek, "Sadece taciz, tecavüzlere karşı değil, madde bağımlılığı, asimilasyon, inkar, imha politikalarına karşı yaklaşık 3 yıllık bir kampanya başlatmıştık. Bu kampanya çerçevesinde Van'da gitmedik mahalle, çalmadık kapı bırakmadık" dedi. Mahallelerde toplantılar düzenleyerek, yapılacak protestoların içeriği konusunda bilgilendirmede bulunduklarını söyleyen Kurt, yurttaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. 


'Katılımlar bir direnişti bizim için' 

Taciz ve tecavüzlere yönelik düzenlenen protesto etkinliklerinde katılımın binleri geçtiğini aktaran Kurt, şunları söyledi: "Van'da gittiğimiz her mahallede katılım binleri geçti. Yurttaşların tepkileri önemliydi bizim için. Bir nevi yapılan taciz, tecavüz, asimilasyon, imha, inkar politikaları karşısında bir halkın direnişini gördük. Bizler de yüzlerce yurttaş içinde sesimizi yükselterek, tepkimizi gösterdik." Kurt, yine bu kapsamda katılımcıların 7'den 70'e her kesimden yurttaşlar olduğunu belirterek, "Devlet eliyle yürütülen tecavüz kültürüne yönelik her kesimden, her yaştan yurttaşın ortaklaşması anlamına geliyor. Bu nedenle de katılımlar bir direnişti bizim için" diye konuştu. 

'Tecavüz kültürünün devlet eliyle yapıldığının göstergesiydi'

Başta Hacibekir (Xacort), Şabaniye, Suphan, Erek, Seyrantepe, Seyit Fehim Arvasi, Cevdet Paşa, Karşıyaka, Beşyol, Yüniplik gibi birçok mahallede çalışma yürüttüklerini aktaran Kurt, "İlk hafta Feqiyê Teyran Parkı'nda yürüyüş düzenleyerek, taciz, tecavüzlere karşı yapılan yürüyüş sonrası, Sanat Sokağı'nda basın açıklaması düzenledik. İkinci hafta Cevdet Paşa Mahallesi'nden, Şabaniye Mahallesi'nde bulunan semt pazarında yüzlerce yurttaş biraraya gelerek tepkimizi gösterdik. Üçüncü hafta Seyrantepe Mahallesi'nden Daran Deren İlköğretim Okulu Ağaç Meydanı'na meşaleli yürüyüş düzenlemek isteyen kitle polisin sert müdahalesiyle karşılaştı" diye konuştu. 

Polisin sert müdahalesi sonucu evlerin camlarının kırıldığını, evlerin içine gaz bombası atıldığını belirten Kurt, "Akşam üzeri düzenlenen protesto eylemine polis müdahale etti. Polisin böylesi meşru bir hak karşısında böylesi sert yönelmesinin temel nedeni bile taciz ve tecavüzlerin devletin desteğiyle yürütüldüğünün göstergesiydi" dedi. 

'Devlet eliyle yürütülen bu kirli politikalara karşı yekvücut olduk'

DÖKH'ün hiçbir baskı karşısında yılmayacağını belirten Kurt, "Devlet polisinin yönelimleri ne olursa olsun bizleri haklı mücadelemizden asla vazgeçiremez" dedi. Taciz, tecavüz, asimilasyon, imha, inkar politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyleyen Kurt, "Devlet eliyle yürütülen bu kirli politikalar karşısında yekvücut olmamız gerekir" çağrısında bulundu. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.