Kati Piri'den Kavala tepkisi: Delilik!

Kati Piri'den Kavala tepkisi: Delilik!

Gezi Parkı olaylarıyla ilgili soruşturmada istenen ağırlaştırılmış müebbet hapsine Avrupalı yetkililer tepki gösterdi.

Yaklaşık 16 ay sonra tamamlanan iddianamede Osman Kavala ve Mehmet Ali Alabora’nın da aralarında olduğu 16 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmesine Avrupalı yetkililerden tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, “Türk yargısı şaka gibi” yorumu yaptı, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović de Türk adaletinin ‘Avrupa insan hakları standartlarından saptığını’ söyledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 675 sayfalık iddianamede şüpheliler ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs’ ve ‘Gezi olaylarını finanse etmekle’ suçlanmıştı. Savcılık, suçlanan isimlerin 2013’te yaşanan Gezi olaylarını ‘2011 yılından başlayarak yönlendirilmeye çalıştıklarını’ iddia etmişti.

‘ŞAKA GİBİ’

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, soruşturmayla ilgili iddianameye Twitter hesabından tepki gösterdi. Piri, “Şok oldum. Öfkeli ve üzgünüm. Osman sadece bir arkadaş değil, aynı zamanda bir barış adamıdır” dedi. Uzun tutukluluk süresini de eleştiren Piri, Türkiye’deki yargının ‘şaka gibi olduğu’ yorumunu yaptı. Piri, 16 ay sonra, cezaevindeki Kavala hakkındaki, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasını “delilik” diye değerlendirdi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović de iddianameyle ilgili yazılı açıklamasında ‘şok olduğunu ve kararın Türk adaletinin Avrupa insan hakları standartlarından ne kadar saptığını gösterdiğini’ söyledi. Mijatović, “Bu kişilere yönelik suçlamalar kabul edilemez, söz konusu ceza mahkemesinin de böyle düşüneceğini umuyorum” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.