Kati Piri, Ahmet Türk ile görüştü

Kati Piri, Ahmet Türk ile görüştü

Mardin'de Ahmet Türk ile görüşen AP Türkiye Raportörü Kati Piri, hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmeden edindiği izlenimi aktardı.

2018 Türkiye raporunun hazırlanması kapsamında Türkiye’de siyasi çevrelere ziyarette bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri başkanlığındaki heyet, Mardin’de deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile bir araya geldi.

Eski Mardin’de yapılan görüşme öncesi yurttaşlarla selamlaşan ve kenti gezen Piri, ardından Cercis Murat Konağı’nda Ahmet Türk ile buluştu.

Görüşme öncesi Türk ve Piri görüşmeye dair basına bilgi verdi.

İlk olarak söz alan Piri, 2018 Türkiye raporunu hazırlamak için Türkiye’de siyaset ve sivil toplum örgütleri ile bir araya geldiklerini ifade etti.

Yeniden Türkiye'ye gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Piri, “çözüm süreci” sona erdikten sonra bölge insanının iki yılda çok zor koşullar altında yaşadığını ifade etti.

Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesini umduklarını dile getiren Piri, Mardin’e gelmeden önce Ankara ve Diyarbakır ziyaretlerinde bulunduğunu ve ardından İstanbul’a geçeceğini ifade etti.

Piri, “Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye üzerindeki raporu hazırlamadan önce buraya gelerek hem hükümet kanadından hem muhalefet kanadından görüşmeler yaparak ayrıca buradaki vatandaşların genel siyasi durum hakkındaki görüşleri nelerdir bunları görmeye çalışıyorum” diye konuştu.

"SON İKİ YIL ZOR GEÇTİ"

Ahmet Türk ile görüşmeyi önemsediğini belirten Piri, şöyle devam etti: “Şunu da biliyoruz aslında burada yaşayan pek çok insan için son iki yıl çok zor geçti. Özellikle son iki yıl buradaki insanlar için çok zor geçti. Bugün sabahta aslında bakarsanız Selahattin Demirtaş’ın eşi ile de burada görüşme şansı buldum. Ayrıca  başka siyasetçilerin de şu anda cezaevinde olduğunu biliyorum. Tüm Avrupa Parlamentosu adına da söylüyorum ki; umarım bu on yıllardır süren sorun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulur.”

‘HÜKÜMET REFORMLARIN YOLDA OLDUĞUNU SÖYLÜYOR’

Ardından gazetecilerin soruları üzerine görüşmelerine dair izlenimlerini paylaşan Piri, görüşmelerinden edindiği izlenimleri şu sözlerle aktardı: “Kolay bir zaman değil burada yaşayan insanlar için ve onları temsil eden insanlar için. Aynı zamanda Ankara’da AKP’li bir milletvekili olan Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki karma komisyonun başkanı ile de görüştüm. Ondan edindiğim izlenim şuydu ki; en azından şu anda Türkiye hükümeti içinde bulunduğu ekonomik durumun ve bölgedeki gelişmelerin farkında ve bu anlamda değişikliklerin yapılması gerektiğini söylüyor ve reformların yolda olduğunu söylüyor. Biz de umuyoruz ki önümüzdeki aylarda bu reformları göreceğiz. Çünkü bu reformların yalnızca bizim çıkarımıza değil Türkiye’deki tüm yurttaşların çıkarına olacağını düşünüyoruz.”

TÜRK: GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR HALKLARA MUTLULUK GETİRMEZ

Piri’nin ardından konuşan Ahmet Türk ise, Türkiye’de halklarının karşı karşıya kaldığı sorunların belli olduğunu ifade etti.

Bütün mücadelelerinin Kürt sorunu ve Türkiye halklarının sorunlarının demokratik yollarla çözülmesini sağlamak olduğunu kaydeden Türk, şunları söyledi: “Ama hükümetin bugün yürüttüğü siyaset ve icraatları halkımızda bir umutsuzluğu yaratmıştır. Aslında Kürt sorununun çözümsüzlüğü sadece Kürt halkını ilgilendirmiyor. Türk halkı da haklarından ve değerlerinden uzaklaşıyor. Umut ediyor ve inanıyorum ki; Kürtleri susturmaya çalışma ve sindirme politikaları bir gün sona ereceğidir. Herkesin de bu siyasetin yanlışlığının farkına varacağı gün için kendilerini hazırlamaları gerektiğine inanıyorum. Deneyimlerimizden de anlıyoruz ki; güvenlikçi politikalar asla ama asla halklara mutluluk getirmez. Demokrasiye olan inancımızla da bu süreci atlatacağımıza inanıyorum.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.