Katar'a tam tecrit

Katar'a tam tecrit

Yakın zamana dek 'Körfez'in yükselen gücü' olarak tanıtılan Katar, bölgeden dışlanıyor.

‘Arap Baharı’ diye adlandırılan süreçte adını duyuran ve doğalgaz zenginliğini bölge ülkelerine müdahale etmek için kullanmakla eleştirilen Katar, bölgede tecritle karşı karşıya. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, ‘terörizmle’ bağlarını gerekçe göstererek Katar’la diplomatik ilişkilerini kesti. Bu ülkelere son olarak Yemen de katıldı. Beş ülke, Katar’ın IŞİD ve Müslüman Kardeşler gibi ‘terörist grupları’ desteklediğini savunuyor. Kararın, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölge ziyaretinden sonra gelmesi dikkat çekti.

NE OLACAK?

Dört ülkenin açıkladığı kararın ardından şu ‘önlem’ler alınacak:

  • Suudi devlet ajansı SPA, Katar’la sınırların kapandığını, kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini duyurdu;
  • SPA, Suudi Arabistan’ın Yemen’de Katar’la işbirliğinin ‘Katar’ın El Kaide, IŞİD ve isyancı militanlara’ destek vermesi nedeniyle sona erdiğini açıkladı;
  • Mısır bütün hava sahasıı ve limanlarını Katar ulaşımına kapattı;
  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Katarlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat verdi;
  • BAE Katar’ı ‘terörü, aşırılıkçılığı ve mezhepsel kurumları desteklemekle’ suçladı;
  • BAE havayolları İttihad da yarından itibaren Katar’a uçuşları kesiyor;
  • Bahreyn ‘güvenliği ve istikrarını tehdit ettiği, içişlerine karıştığı’ gerekçesiyle Katar’la ilişkilerini kesti.

KATAR: ESEFLE KARIŞILIYORUZ

Katar Dışişleri Bakanlığı karar sert tepki gösterdi. Açıklamada, “Arap ülkelerinin gerekçesiz ilişkileri kesme kararını esefle karşılıyoruz” denildi. Katar Dışişleri, kararın ‘hiçbir gerçekliği olmayan iddia ve suçlamalar’la alındığını, ‘gerekçesiz’ olduğunu belirtti.

ABD’DEN DİYALOG ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise diyalog ve itidal çağrısı yaparak “Tarafların, birlikte oturup farklılıklarını konuşmasını destekliyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi dağılmamalı” dedi.

İRAN: İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇAR

Bölgenin 2karşı eksen’i İran’dan da diyalog çağrısı var. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi de Twitter’dan yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Diplomatik ilişkileri kesmek ve sınırları kapatmak, krizi çözmenin yolu değil. Daha önce de söylediğim gibi saldırganlık ve işgal, yalnızca istikrarsızlığa yol açar.”

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.