Karanlık dünyasını klamlar aydınlatıyor

Karanlık dünyasını klamlar aydınlatıyor

Göz tansiyonu nedeniyle görme yetisini kaybettikten sonra karanlık dünyasını aydınlatmak için klam söylemeye başlayan Dengbêj Feyzi Vural, içindeki acıyı klamlarla dile getiriyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Çavuşlu (Ernabat) köyünde yaşayan 66 yaşındaki Feyzi Vural, 30 yaşından sonra yakalandığı Glokom Hastalığı (Göz tansiyonu) nedeniyle görme yetisini kaybetti. Hastalığı genetik olan Vural, kedisinden önce ailede 4 kişide görülen hastalığın şimdi de çocuk ve torunlarında görüldüğünü söyledi. 

Yaşadıklarına rağmen umudunu yitirmeyen ve 30 yaşında dengbêjlik yapmaya başlayan Vural'ın dünyasını ise söylediği klamlar aydınlatıyor.

ÇOCUKLARINI SESLERİNDEN TANIYOR

Ömrünün acı ve hastalıklarla geçtiğini ifade eden Vural, gözlerini kaybetmeden önce çok aktif olduğunu ve gittiği her divanda hikayeler anlattığını söyledi. Yaşı ilerledikçe yavaş yavaş görme yetisini kaybetmeye başladığını belirten Vural, 6 çocuğundan 4'ünün yüzünü hiç görmediğini ve onları seslerinden tanıdığını kaydetti. 

KLAMLAR İLAÇ OLDU

Eşi ve çocuklarının yardımıyla yaşamını sürdüren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşim ve çocuklarım bana bakıyor, her ihtiyacımı karşılıyor. Gözlerimi kaybetmeden önce de klam dinlemeyi ve söylemeyi severdim. Ama gözlerimi kaybettikten sonra evde bir tutsak gibiydim. Çünkü birilerinin yardımı olmadan çıkamıyor ve gezemiyordum. Bir divanda oturamıyor ve Cizre’yi göremiyordum. Ne yapacağımı bilmiyordum. Aydınlığı göremediğim için kahroluyordum. Daha sonra klam söylemeye başladım ve acımı bu şekilde dile getiriyorum. Klam söylemek benim bu karanlık dünyama aydınlık, ışık oluyor. Bu da bana ilaç gibi geliyor.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum