Kanada kabul etti: Göçmenlere DNA testi yapıyoruz!

Kanada kabul etti: Göçmenlere DNA testi yapıyoruz!

Kanada bazı göçmenlerin kimliğini tespit edebilmek için DNA testi yaptığını açıkladı. Hükümet, göçmenlerin izninin alındığını belirtirken, bu yolla elde edilen kişisel bilgilerin korunması hakkında ise tartışmalar sürüyor.

Kanada hükümeti, kimlikleri tartışmalı göçmenlerin vatandaşlıklarının belirlenmesi için DNA testi yapıldığını kabul etti.

Ülkede gümrüklerden sorumlu kurumun (CBSA) açıklasına göre, diğer tüm soruşturma aşamaları tamamlandıktan sonra DNA testine başvurulduğu belirtildi. Kurum, bu yönteme ne sıklıkla başvurduğunu ise açıklamadı.

CBSA Sözcüsü Jayden Robertson, DNA testini ‘vatandaşlık konusunda bazı göstergeler elde edilmesi ve böylece araştırmanın devamının ülke anlamında daralmasına yardımcı olması’ amacıyla kullandıklarını ifade etti. Robertson, DNA arşivlerinde genetik karşılaştırma yapılmadan önce kişilerden izin alındığını da vurguladı.

ÜLKEYE BAHAMALI OLARAK GİRDİ, NİJERYALI ÇIKTI

Benzer bir vakada avukatlık yapan Subodh Bharati ise DNA testi uygulanan kişilerin bu özel bilgilerinin nasıl korunacağı konusunda endişeleri olduğunu söylüyor. Bharati’nin müvekkili Franklin Godwin, Kanada’da vatandaşlık belirlenmesi için DNA testi yapılanlar arasında yer alıyor. Sahte bir Bahama pasaportu ile 1994 yılında ülkeye giren Godwin, daha sonra, Liberyalı olduğunu söyleyerek, kalıcı oturum ve mülteci statüsü aldı.  Godwin, sonrasında uyuşturucu ile ilgili suçlardan hüküm giyip bu statüsünü kaybetti. 2003 ile 2005 yıllarında hakkında verilen sınır dışı kararı uygulanmak istendi ancak Liberya iki kez ülkeye girişine izin vermeyince Godwin’in, Liberyalı değil Nijeryalı olduğu öne sürüldü. Kanada devleti bunun üzerine kimliğinin belirlenmesi için, gözaltındaki Godwin’e, dil testinin yanında DNA testi de uyguladı. Godwin’den alınan DNA ile genetik arşivlerde tarama yapıldı ve Nijerya uyruklu olduklarını söyleyen iki uzak akrabasına ulaşıldı. Avukat Bharati, DNA testinin, vatandaşlıkların belirlenmesinde Kanada devletine çok yardımcı olduğu inancında değil. Fransız AFP haber ajansı da benzer şekilde, Kanada’ya sahte Fransa pasaportu ile giren İbrahim Toure hakkında haber yaptı. Kanadalı yetkililere Gineli olduğunu söyleyen Toure’nin, Gine tarafından ülkeye kabul edilmemesi üzerine başlatılan vatandaşlık belirleme çalışmasında DNA testine başvuruldu. Toure hâlâ sınır dışı edilebilmiş değil.

Soy araştırmaları üzerine hizmet veren bir internet sitesi olan ‘Ancestry’nin sözcüsü, kişisel bilgilerin korunmasının şirketin ‘temel önceliği’ olduğunu söyledi. Aynı şirket, ülkelerin gümrük yetkilileri ile çalışmadıklarını da belirtti. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.