Kanada, ‘ABD’ye misilleme vergileri’ni başlattı

Kanada, ‘ABD’ye misilleme vergileri’ni başlattı

Kanada, ABD'nin çelik ve alüminyumdaki gümrük vergisini artırmasına karşı aldığı misilleme kararını uygulamaya başladı.

Kanada hükümeti, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı gümrük tarifelerine yönelik aldığı misilleme kararını yürürlüğe soktu.

Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, vergi uygulanacak ABD ürünlerinin listesini açıkladı. Vergiler 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. ABD Başkanı Donald Trump, çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına da yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Beyaz Saray’dan gelen bu hamleye Meksika, Rusya ve AB ülkeleri de benzer şekilde karşılık vermişti.

16.6 MİLYAR DOLARLIK MİSİLLEME LİSTESİ

ABD yönetiminin vergilere gerekçe olarak ulusal güvenlik kaygılarını ileri sürmesini ‘saçma’ ve ‘incitici’ olarak nitelendiren Kanada Dışışileri Bakanı Freeland, “Kanada, ABD pazarı için her zaman güvenli ve güvenilir bir çelik ve alüminyum kaynağı olmuştur. Bu karşı önlemleri aldığımızdan dolayı mutlu değiliz ancak ABD tarifeleri bize endüstrilerimizi, işçilerimizi ve toplumlarımızı savunmaktan başka yol bırakmadı. Bu talihsiz ve eşi görülmemiş anlaşmazlığa gerçek bir çözüm, ABD’nin çelik ve alüminyum üzerindeki tarifelerini geri çekmesidir” dedi.

16.6 milyar dolarlık misilleme listesinde ise demir-çelik ve alüminyum ürünleri başta olmak üzere kahveden akçaağaç şurubuna, tükenmez kalemden soya sosuna kadar yüzlerce ürün bulunuyor.

Yetkililerin aktardıklarına göre, liste hazırlanırken Trump’a baskı yapabilecek valilerin yönetiminde olan eyaletlerdeki ürünler özellikle seçildi.

AB, 22 HAZİRAN’DA YÜRÜRLÜĞE SOKMUŞTU

Avrupa Birliği, 22 Haziran itibariyle aralarında motosiklet, kot pantolon ve viskinin de bulunduğu ABD’nin sembolik ürünlerine yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamaya başladı. Avrupa Komisyonu yasa dışı olarak değerlendirdiği ABD’nin ek gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesiyle bu ilave vergilerin “uzlaşılmış uluslararası kurallara aykırı olduğu” gerekçesiyle durumu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıdı.

Rusya da ABD’den ithal edilen ve iç pazarda muadili bulunan ürünlere yönelik ek gümrük vergisi uygulayama kararı almıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.