Kadınların isyanını notalarla seslendiriyorlar

Kadınların isyanını notalarla seslendiriyorlar

İzmir'de bir araya gelip "Özgecan Aslan Kadın Korosu" oluşturan bir grup kadın, kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen Özgecan Aslan şahsında tüm kadınların isyanını notalarla seslendiriyor.

İZMİR - Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşice katledilmesi ile tüm ülkeyi ayağa kaldıran ve kadın cinayetleri konusunda bardağı taşıran son damla olarak değerlendirilen Özgecan Aslan cinayeti, kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelirken, cinayetin takipçisi olan kadınlar ise hem Özgecan'ın unutulmaması hem de maruz kaldıkları şiddete karşı çalışmalarını sürdürüyor. İzmir'de de bir araya gelen bir grup kadın, Özgecan'ın ismini verdikleri bir koro kurdu. 

18 kadından oluşan koro, ev kadınlarının yanı sıra çalışan kadınlar ile öğrencilerden oluşuyor. "Özgecan Aslan Kadın Korosu" ile bir yandan kadın cinayetine dikkat çeken kadınlar, diğer yandan da Kobanê ve Şengal'de, DAİŞ çetelerine karşı direnen kadınların çığlığı olmak istiyor.Çalışmalarını şu an için İzmir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Cem Evi Şubesi'nde yürüten ve küçük çapta konserler veren koro, kısa zamanda tüm kadınlara hitap eden büyük bir koro haline gelme hedefinde. 

Koro eğitmeni Şevda Çelebi, kadınların başkaldırısı sonucu oluştuğunu belirttiği korolarının Şangal'de ailesinden zorla alınan Êzidî bir kadının ağıtı, Kobane'de ise Arin Mirkan'ın feryadı olduğunu söyledi. 

Dünyanın her yerinde kadın olmanın zorluklarına değinen Çelebi, koroyla kadınların gür sesini haykırmak istediklerini ifade etti. Çelebi, kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddete karşı söyledikleri türkü ve deyişleri, alanlarda dile getirdiklerini belirtti. 

'Koro ana Fatma geleneğinden doğmuştur'

"Kadın olmak demek, birçok acıyla baş başa kalmak demektir. Bugün Özgecan Aslan Kadın Korosu, Ana Fatma geleneğinden doğmuştur" diyen Çelebi, "Ana Fatma zulmün karşısında, mazlumun yanında saf tutmuştur. Biz de kadınlara yönelik yaşanan zulme karşı sessimizi müziklerle çıkarıyoruz. Bu isimle ezilen ötekileştirilen, benliğini, kimliğini kaybetmiş kadınların sesi olacağız. Türkü ve şarkılarımızla kadınları mücadeleye kazandıracağız. Kadınlarımızı evden çıkarmak için deyişlerimiz ve türkülerimiz susmayacaktır" diye konuştu. 

'Kadına yönelik şiddete karşı kadınları seslerini çıkarmalı'

Koronun işleyişi hakkında da bilgi veren Çelebi, koronun sadece Türkiye değil, dünyadaki kadınların sesi olma yolunda ileriye doğru yürüdüğünü belirterek, bu konuda tüm sivil toplum örgütleri, dernekler kadın komisyonlarından destek beklediklerini kaydetti. Çelebi son olarak, tecavüze, tacize ve kadına yönelik şiddete karşı kadınları seslerini çıkarmaya davet etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.