Kadınların imece usulü kış hazırlığı

Kadınların imece usulü kış hazırlığı

Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapmaya başladı.

KARS - Kars’ta yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Yeni Mahallede bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kış hazırlıklarına başladıklarını ortaklaşa erişte kestiklerini ifade ettiler.

5-6 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, ilde bulunan yabancılarında dikkatini çekiyor.

Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten Ebru Zaman, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini söyledi.

Zaman, “Hamur kıvamını alıncaya kadar yoğrulduktan sonra oklavalarla açılan hamur tahtalar üzerinde kesiliyor, bez üzerinde veya iplere asılarak kurutuluyor” dedi.
Kışın çorba ve pilav yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Gülay Zaman, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Bizim mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizle işlerimizi yapıyoruz. Biraz yorucu olsa da, bu zenginliğe ulaşmaya çalışıyoruz. Erişte Kesim Makinesi var. Ama biz tadında değişiklik olmaması için bildiğimiz şekilde kesiyoruz” diye konuştu.

Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor. Kesilen eriştelerden İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayan Karslı akrabalarda faydalanıyor.

Özellikle kışın tüketilen erişte, Kars mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.