Kadınlardan barış için “Kadın Özgürlük Meclisi”

Kadınlardan barış için “Kadın Özgürlük Meclisi”

Demokratik Çözüm Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük çalıştayında biraraya gelen kadınlar, “Kadın Özgürlük Meclisi” olarak yola devam etme kararı aldı.

Kadın örgütlerinden, siyasi partilerden ve sendikalardan kadınlar, haftasonu “Demokratik Çözüm Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük” çalıştayında bir araya geldi.

Özgür Kadın Kongresi’nin (Kongra Jınên Azad, KJA) çağrısıyla düzenlenen çalıştayda ardından "Kadın özgürlük sorununun tanımı", "Kadın özgürlüğünün yasal-anayasal ifadeye kavuşturulması", "Sisteme eşit ve örgütlü yaklaşım" ile "Kadının ailede eşitlik ve özgürlük sorunu" başlıkları altında dört atölye grubu oluşturuldu ve tartışmalar yürütüldü.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde, katılımcıların “Kadın Özgürlük Meclisi” olarak yola devam etme kararı aldığı belirtildi.

Kadınların farklı kimliklerinden dolayı çoklu ayrımcılığa uğradığının belirtildiği bildirgede, “Demokratik çözüm ve müzakere sürecinde tüm bu farklılıklarımızı koruyarak bir arada durmamız hem kadınların bu sürece etkin katılımı hem de bu sürecin kadın özgürlükçü perspektifle şekillenmesi açısından büyük önem taşımaktadır” denildi. Barışın toplumsallaşması için çözüm ve müzakere süreçlerine kadınların katılımının önemine dikkat çekildi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

28 Şubat itibarıyla Dolmabahçe’de devlet/hükümet ve İmralı heyetinin on madde temelinde oluşan mutabakat ekseninde yaptığı ortak açıklamanın toplumda barış umudu yaratmıştır. Ancak hükümetin bu mutabakatın gerektirdiği adımları atmamasını kadınlar olarak kabul edilemez buluyoruz. Barış ve müzakere sürecinin şeffaflaşarak ve toplumsallaşarak ilerleyebilmesi için; İmralı görüşmelerinin acil olarak yeniden başlaması; mutabakata varılan izleme heyeti ile hakikatleri araştırma ve yüzleşme komisyonlarının kurulması; kadınların bu mekanizmalara kendi talepleri ve eşit temsili ile katılması öncelikli talebimizdir.


İki gün boyunca kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin gündemlerini, taleplerinin yasal ve anayasal karşılıklarını, eşit ve örgütlü katılımın yöntem ve biçimlerini tartıştık. Çalıştaya katılan bileşimi ‘Kadın Özgürlük Meclisi’ olarak devam ettirme kararı aldık. Kadın Özgürlük Meclisi'nde çoğalarak ve farklılıklarımızı da içererek yolumuza devam edeceğiz. Meclisimiz kadın mücadelesinin gündemlerinin açığa çıkaracağı ihtiyaçlar doğrultusunda komisyonlar kurarak barışı büyütecek. Çözüm ve müzakere sürecinin sahibi bizleriz. Kalıcı barışı eşitlik ve özgürlük temelinde kurmak için çalışacağız. Bütün kadınları bütün farklılıklarıyla Kadın Özgürlük Meclisi’nde barışın teminatı olmaya davet ediyoruz.

Sözümüzü ve mücadelemizi evlerde, sokaklarda, köylerde ve kentlerde tüm kadınlarla birlikte örgütleyerek büyüteceğiz. Erkek egemenliğine karşı mücadeleyi ve kadın özgürlük taleplerini müzaeare masasının değişmez gündemlerinden biri haline getireceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.