Kadınlar forumda buluştu

Kadınlar forumda buluştu

Selis Kadın Derneği üyeleri tarafından her hafta farklı bir parkta gerçekleştirilen açık hava forumunda kadınlar, polis engeline rağmen, şiddet, taciz ve cinsel istismar konularını tartıştı.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da faaliyet yürüten Selis Kadın Derneği üyesi kadınlar tarafından her hafta kentin farklı bir parkında gerçekleştirilen açık hava forumları devam ediyor. Kadınlar dün akşam da forum için Anıt Park'ta buluştu. Tartışma konusu olarak "Kadına şiddet" konusunu ele almaya hazırlanan kadınlar, bu kez polis engeliyle karşılaştı. Forumun yapıldığı parka gelen polisler, Valilik genelgesine dayanarak forumun yasadışı olduğunu belirterek engellemek istedi. Polisin bu engellemesi nedeniyle kadınlar, forumda kullanacakları teknik malzemeleri parkın içerisine sokamadı. Yapılan bu engellemelere rağmen vazgeçmeyen kadınlar parkın içinde kendi imkanlarıyla forumlarını gerçekleştirdi. Forumda konuşan Selis Kadın Derneği üyesi Emine Yasavul, polisin tavrına tepki göstererek, "Devlet parklarda tacizcilere, tecavüzcülere ve uyuşturucu satanlara parklara girmesine izin veriyor; ama biz kadınların sohbet etmesi yasadışı sayılıyor" dedi. 

'Tüm sistemler tecavüzle kadının sesini kısıyor'

Tacize, tecavüze ve şiddete uğrayan bir kadının toplum içinde kendini ifade edemediğini kaydeden dernek üyesi Sultan Ak ise, bu olayların sorumlusu olarak devleti işaret etti. Ortadoğu'da kadının mağduriyetini dile getiren Ak, "Dünyanın her yerinde sistemler kadına şiddeti ya da tecavüzle kadının sesini kısar. Ortadoğu'ya baktığımızda bir kadının üzerine şiddet ve tecavüzle gidilir. Bunun en basit örneği İran'da yaşanan olaydır. İdam edilecek bir kadın önce 7 İran askeri tarafından tecavüz ediliyor. Türkiye'de de böyledir, tecavüze uğrayan kadın tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda kalıyor ya da tecavüze uğradıktan sonra hamile kalırsa bebeği doğurmak zorunda kalıyor" dedi. Ak, kadının bugün sokaklara çıkıp kendi iradesiyle bir şeylerin değiştirmesi gerektiğini belirterek, "Eğer kadın bir şeyler yaratamazsa sistem sürekli bu şekilde kadının üzerine gelecektir" diye konuştu. 

'Fahrettin Kuzu kadınlar örgütlendiği için ceza aldı'

DTK Kadın Meclisi Sözcüsü Songül Morsümbül ise, forum için getirdikleri teknik eşyaların parka alınmamasına tepki göstererek, doğal sohbetlerinin dahi engellenmeye çalışıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Siirt'te, ilköğretim okulu öğrencisi dört çocuğa tecavüz ettiği gerekçesiyle yargılanan okul müdürü Fahrettin Kuzu'nun aldığı 46 yıl cezasına işaret eden dernek yöneticisi Ruşen Seydaoğlu ise, "Fahrettin Kuzu, biz kadınlar konuşarak, örgütlenerek gittiğimiz için 46 yıl ceza aldı. Bundan sonra da bu tür olayları görmezden gelmeyeceğiz. Bildiğimiz, duyduğumuz bir şekilde içine girdiğimiz bütün olaylarda bütün kadın örgütleri olarak taciz, tecavüz, cinayetlere karşı bir arada olacağız" diye konuştu. Forum yapılan sohbet ve tartışmalarla geç saatlere kadar sürdü.  DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.