Kadınlar çözüm heyetleri oluşturacak

Kadınlar çözüm heyetleri oluşturacak

Kadın Özgürlük Meclisi, çözüm sürecinde kadınların aktif rol ve misyon sahibi olması için heyetler oluşturup, Kandil, İmralı, hükümet, siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle bir dizi görüşmeler yapacaklarını açıkladı.

ANKARA - Kadın Özgürlük Meclisi, çözüm sürecine ilişkin yapacakları çalışmalar hakkında Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, HDP kadın milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nursel Aydoğan, Hüda Kaya ile HDP-HDK kadın üyeleri, KJA ile Türkiye kadın örgütlerinden aktivistler katıldı.

Metni okuyan İmralı Heyeti'nden Ceylan Bağrıyanık, Türkiye ve Ortadoğu halklarını kuşatma altına alan savaş gerçeğinin kadınların yaşamını rehin aldığını ve nefes dahi alamayacağı bir ortama sürüklendiğini belirterek, Kadın Özgürlük Meclisi olarak savaşa karşı barışı ölüme karşı yaşamı savunacaklarını duyurdu. Bağrıyanık, kadınların özgürlüğünü hiçbir gücün rehin alamayacağı bir güvenceye kavuşturmak amacıyla toplumun farklı kesimlerinden kadınlar ile bir araya geldiklerini, kadın gücü ve iradesiyle savaşın durdurulabileceğine dikkat çekti. 

'AKP savaş hazırlığı yapıyor' 

2013 Newrozu'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla başlayan "Demokratik Çözüm Süreci"nin geldiği aşamayı da değerlendiren Bağrıyanık, onurlu adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için sürecin devamlılığını önemli bir olanak gördüklerini, ancak bunun AKP hükümeti, sorumsuz parti, kurum ve kişilerce bitirilmek istendiğini ifade etti. Barışın sağlanması için her türlü çaba ve iradelerini ortaya koyduklarını söyleyen Bağrıyanık, ancak bütün bu irade ve çabaya karşı AKP'nin savaş hazırlıklarına başladığına vurgu yaptı.

i-1-20150713142855.jpg

Çözüm süreci için heyetler oluşturulacak

Dünya deneyimleri, müzakere ve barış süreçlerinin kadınların özgürlük mücadelesinin güçlenmesine ve kadınların bu çerçevede önemli rol ve misyon sahibi olduğuna dikkat çeken Bağrıyanık, bu nedenle Kadın Özgürlük Meclisi olarak heyetler oluşturarak Kandil, İmralı, hükümet yetkilileri ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapacaklarını açıkladı. 

Kadınlar çözüm sürecinin gözü ve takipçisi olacak

Barışa katkı sunacak bütün kadınların kapılarını çalacaklarını söyleyen Bağrıyanık,"Demokratik müzakere ve çözüm sürecinin kadın gözü tarafı ve takipçisi olacağız. Biz kadınlar barışa sahip çıkmazsak emeğimize, kimliğimize, doğamıza da sahip çıkamayız" dedi. Bağrıyanık, kadınların müzakere süreçlerinde ele alınacak başlıkları esas alarak çalışma grupları oluşturacaklarını açıklayarak, Meclis'in gruplar şeklinde çalışmalarla barışın yerleşmesi, toplumsallaşması, küresel barış çabalarıyla ortaklık dayanışma ve güçlendirilmesi kararı aldıklarını ifade etti. 

'Mücadelemizi yükselteceğiz'

Bağrıyanık, şöyle devam etti: "Nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun çözüm ve müzakere sürecinin askıya alınmasın reddediyor, olası savaş hükümetini kabul etmiyoruz. Barış ve müzakere sürecinin şeffaflaşarak ve toplumsallaşarak ilerleyebilmesi için Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittin kaldırılarak tarafların eşit ve özgür koşullarda müzakere olanağının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Mutabakata varılan izleme heyeti ile hakikatleri araştırma ve yüzleşme komisyonlarının kurulması kadınların kendi sözleri ve eşit temsili ile katılması konusundaki ısrarımızı yineliyoruz. Mücadelemizi bu temelde yükselteceğiz." 

'Ardahan provokasyondur, rapor hazırlayacağız' 

Bağrıyanık, toplantı sonrasında dün Ardahan'da 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin de yaralandığı askerlerin minibüs taramasına ilişkin de şunları kaydetti: "Ardahan'da sadece dün değil aynı zamanda son 3 gündür askeri sevkiyat ve operasyonlar yapılmakta. Buna ilişkin aldığımız bilgiler de gerekli uyarıların yapılması amacıyla İçişleri Bakanlığı'yla görüşüldü. Ancak tüm bu uyarılara rağmen dün asker orada yurttaşların yaylaya gittiğini bilerek, oradaki yurttaşları tarayarak bu olayı PKK'nin yaptığına dair bir algı yaratmak ve çatışmasızlığı PKK'nin bitirmek istediğini göstermek istemiştir. bunun provokasyon olduğu çok açıktır. Yine kadınlar olarak Ardahan'da yaşananları yerinden izlemek amacıyla görüşmeler gerçekleştirip raporu kamuoyuna sunacağız" 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.