‘Kadınlar bizden cesaret alıyor’

‘Kadınlar bizden cesaret alıyor’

Beyar Özalp, Hakkari Gücü Kadın Spor Futbol Takımı’nda top koşturan Zeynep Temel’le konuştu.

Kim demiş kadınlar futbol oynamaz diye? Kadınlar bal gibi takım da kuruyor, çalışıyor, futbol oynuyor ve takımlarını ligde ön sıralara taşıyor. Hem okuyan hem de Hakkari Gücü Kadın Spor Futbol Takımı’nda top koşturan Zeynep Temel futbolun sadece erkek sporu olmadığına dair çok şey anlatıyor bize.

22 yaşında ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi olan Zeynep, 6 yıldır profesyonel olarak futbol oynuyor. Ailesi eğitimini aksattığı gerekçesiyle 2 yıl boyunca futbol oynamasına izin vermemiş. Ama Zeynep ne yapıp edip futbola devam etmiş. Zeynep gibi takım arkadaşlarının tamamı farklı üniversitelerde beden eğitimi spor yüksek okulunun antrenörlük, spor yönetimi ve beden eğitimi öğretmenliği bölümlerinde öğrenci.

‘İDMANLARA AİLEMDEN GİZLİ KATILDIM’

Zeynep’in çocukluktan kalma bir futbol aşkı varmış. “Çocukluğumda beri sürekli sokaklarda futbol oynardım. Sonra hocalarım aracılığıyla bunu geliştirmeye karar verdim ve altı yıldan fazladır kadın liglerinde oynuyorum” diyor. Profesyonel olarak futbol oynamak istediğinde başlarda ailesinden gizli saklı bir şekilde idmanlara katıldığını anlatıyor. Lig başladığında ise çok zor şartlarda izin alabilmiş, çünkü çoğu ailede olduğu gibi onun ailesinde de spora pek önem verilmiyormuş. 2-3 yıl boyunca çok zor şartlar altında, ailesinin rızası olmadan futbol oynamış. Ailesi futboldan dolayı okulu aksatacağını düşünmüş, üniversiteyi kazandıktan sonra ise ailesi artık spor yapmasına müdahale etmemiş. Aksine kendisini ispatladığı için destek olmaya başlamışlar.

Zeynep, çoğu arkadaşının futbolla ilgisinden dolayı kendisine şaşırdığını dile getiriyor ve ekliyor: “Çünkü futbol denilince akla gelen tek şey onlar için erkek sporu olması. Sonra gelip maçları izlediklerinde aslında kadınların da bu işi yapabileceklerini gördüler, ama niye bu kadar çok sevdiğimi hâlâ anlamış değiller.”

‘KADINLAR SPOR YAPAMAZ ALGISI VAR’

Kadın olmasından dolayı kendini dışlayan, ciddiye almayan meslektaşları olmuş. “Çoğu kez dalga geçen, bizi hafife alıp önemsemeyen çok insan oldu, ancak zamanla bunları aştık” diye anlatıyor Zeynep. İnsanların, kadınların futbol oynayabileceğine inanmadığını, izledikten sonra inanmaya başladıklarını ifade ediyor. Zeynep için ‘kadınlar futbol oynayamaz’ algısının en önemli sebebi futbolun erkek sporu olarak görülmesi. Ama sadece erkek sporu olması değil, sporun kadınlara yakıştırılmaması olduğunu düşünüyor. “Futbol erkek sporu o zaman voleybol da kadın sporu. Neden erkekler oynadığında yargılanmıyor? Çünkü insanlarda ‘kadınlar spor yapamaz’ gibi bir bakış açısı oluşturmuşlar. Özellikle bölgede bu yargı var. Bunu çok üzülerek söylüyorum ama gerçekler bu. Bu da ülkemizde bir cinsiyet ayrımının olduğunu gösteriyor” diyor.

hakkari-gucu2.jpg

‘İYİ TAKIMLAR HEP DAYANIŞMA İÇİNDEDİR’

Takımda kadınlar arasında büyük bir dayanışma olduğunu anlatıyor Zeynep. “Çünkü futbol bir takım oyunu, gerçek bir takım olmak istiyorsan arkadaşlarınla bir dayanışma içerisinde olmalısın. Dayanışmanın olmadığı takımlarda huzursuzluk, kopukluk en önemlisi başarısızlık olur. O yüzden iyi takımlar hep dayanışma içerisindeler” diyor.

IRKÇI SALDIRILAR...

Irkçı, cinsiyetçi saldırılara da maruz kaldıklarını ifade ediyor Zeynep. Örneğin, 2015’te Osmaniye’de laf atanlar olmuş, hatta ırkçı saldırıda da bulunmuşlar. Statta birçok polis olmasına rağmen, araçlarının aküsünü boşalttığı için araçları çalışmamış. Kayseri’deki patlama olduğu zaman da Kahramanmaraş’ta, Hakkari yazan eşofmanlarını ve montlarını bile giyememişler. Güvenlik için araçlarının plakası dahi sökülmüş.

‘OFSAYTI BİLİYORSAN GERÇEKTEN FUTBOLCUSUN!’

Zeynep çoğu kadının futbol oynamalarından hoşnut olduğunu söylüyor. Kadın futbolcuların kadınları gururlandırıp onlara cesaret verdiğini söylüyor. “Biz onlara bir yandan da örnek oluyoruz. Bir kadın isterse yapamayacağı hiçbir şey yoktur” diyor. Kadınların kendilerine ‘Futbol oynarken zorlanmıyor musunuz? Sakatlanmaktan korkmuyorsunuz? Topa kafa vurduğunda başın ağrımıyor mu?’ gibi birçok soru sorduğunu anlatıyor. Hatta bazen espri olsun diye  ‘Ofsaytı biliyor musun?’ diye soranlar olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Eğer ofsaytı biliyorsan gerçekten futbolcusun.”

HERKES OKULUNDA KENDİNE AİT İDMANLARI ÇALIŞIYOR

Takımları çok zorlu şartlar altında hedefine ilerliyor. İklimden dolayı sahalarının karla kaplı olduğunu dile getiren Zeynep “Küçük halı sahalarda idman yapmak zorunda kalıyoruz.  Onun dışında en büyük sorunlarımızdan biri bütün sporcularımızın farklı şehirlerde üniversite okuması, bu nedenle bir arada idman yapamıyoruz. Sadece yaz aylarında sezon öncesi hazırlık kampını Hakkari’de yapabiliyoruz. Hocalarımızın yolladığı programlarla herkes okulda kendine ait idmanlarını yapıyor. Onun dışında maç zamanlarında herkes bulunduğu şehirde maçtan bir iki gün önce maçın oynanacağı şehre geliyor, maç oynadıktan sonra o yorgunlukla okulumuza derslerimize dönmek zorunda kalıyoruz” diyor.

Beyar ÖZALP - Van / Evrensel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.