Kadınlar barış için Diyarbakır’da

Kadınlar barış için Diyarbakır’da

Türkiye’nin birçok kentinden barışa ses vermek için Diyarbakır’da biraraya gelen kadınlar, başlattıkları nöbet eylemi öncesi yaptıkları açıklamada, “Bizim bu suça rızamız yok” dedi.

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) “Ölümden değil yaşamdan yanayız, Barış ve Hakikat Hakkımızı savunuyoruz” kampanyası kapsamında Türkiye’nin birçok kentinden kadınlar Diyarbakır’da biraraya geldi.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’na gelen kadınları, Özgür Kadın Kongresi (KJA) Üyesi Ceylan Bağrıyanık, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP( kadın milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve yüzlerce kadın karşılandı.

Slogan ve zılgıtlarla karşılanan kadınlar “Ölümden yana değil, yaşamdan yanayız. Barış ve haklarımızı savunuyoruz” pankartı ve siyah üzerine yazılmış “#Sur”, “#Cizre”, “#Barış, Hakikat, Müzakere”, “Barış, hakikat, müzakere”, “Azadi, aşiti”, “Jin şer naxwazin aşiti dixwazin” ve “Sur Cizre direniyor” dövizleri taşıyarak park alanında yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca sık sık, “Cizre, Amed yalnız değildir”, “Jin jiyan azadi”, “Biji berxwedana Surê” sloganları atıldı.

‘Barış umutlarımızı karartmak için uğraşıyorlar’

Yürüyüşün ardından ilk açıklamayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak yaptı.

Kadınların ölüme dur demek için geldiğini ifade eden Kışanak, “Mücadelemizde yan yana olduğumuzu görmek barışa olan inancımızı güçlendiriyor. Aylardır kentlerimiz abluka altında, kadınlarımız başta olmak üzere siviller öldürülüyor. Barış umutlarımızı karartmak için uğraşıyorlar. Barış çabalarımızı tanklarla, savaşla cevap veriyorlar. Kadınların buraya gelmesi barış umutlarımızı güçlendirdi” dedi.

‘Barış ve hakikat hakkımızın peşini bırakmayacağız’

Ardından BİKG’li 158 kurumun imzaladığı ve Türkçe ve Kürtçe hazırlanan basın metninde ise şu ifadelere yer verildi:

“Barış ve hakikat hakkımızın takipçisi olmak için İstanbul’dan, Bursa’dan, Rize’den, Ankara’dan, Mersin’den, İzmir’den, Antalya’dan, Kocaeli’den, Bolu’dan, Eskişehir’den, Antakya’dan, Adana’dan, Muğla’dan, Artvin’den, Dersim’den, Siirt’ten, Antep’ten, Hakkari’den, Batman’dan, Mardin’den yla çıktık.

“Yalanlarla kuşatıldığımız şehirlerden, tanklarla, toplarla kuşatılmış şehirlere, mahallelere ses vermek için buradayız. Adalete, hakikate, yaşama ve barışa sırt olanlara adaleti güçten ibaret sananlara isyanımız olduğun için buradayız.

“Konuşmaya ihtiyacımız olduğu Cizre, Silopi, Sur’un hakikatlerini konuşmadan müzakere ve barışın olmayacağını bildiğimiz için buradayız.

“Yaşamlarımızı bu kadar vahşice değiştiren savaştır. Yaşama sahip çıkmak, yaşamın yok edilmesine ve aniden tepeden gelen emirlerle değiştirilmesine karşı çıkmaktır. Meclis ve hükümet sizin asli göreviniz bu savaşı durdurmak müzakere koşullarını oluşturmaktır.

“Göreviniz mahalleleri insansızlaştırmak, ölüm saçmak, ölmeyenleri vahşete, katliama tanık olmak zorunda bırakmak değildir. Bizim bu suça rızamız yok. Biz hayatına sahip çıkmanın ne demek olduğunu iyi bilen kadınlar olarak bugün Diyarbakır’dayız.

“Burada yaşama, yaşam alanlarına sahip çıkanlarla yan yana, omuz omuza savaşa tanığız, savaşa karşı nöbetteyiz. Barış ve hakikat hakkımızın peşini bırakmayacağız.”

‘Barışı biz inşa edeceğiz’

Açıklamanın ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, “Kadınlar yaşamın her alanında olduğu gibi direnişin en ön safhasında yer alıyor. Yaşamı inşa etmek için bir aradayız. Kadın öncülüğünde barışı biz inşa edeceğiz” diye konuştu.

KJA Koordinasyon üyesi Ayla Akat Ata ise, “Bugün burada oluşunuz hakikat deyişiniz, bugün burada bir kez daha müzakere deyişiniz, direnenlere selamdır. Ama ülkeyi yönetenlere de gösterdiğiniz barışın yoludur. Hakikate ulaşmadan, müzakereye oturmadan bir çözüm mümkün değildir” dedi.

Barış İçin Kadın Girişimi’nden bir heyet Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) bir diğer grup ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ve belediye binası önünde beyaz nöbette olan sağlıkçıları ziyaret etti.

Kadınların Sümerpark’taki nöbet eylemi devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.