Kadının rengi ve sesiyle semt pazarı

Kadının rengi ve sesiyle semt pazarı

Bağlar Belediyesi'nin kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel hayata etkin katılımını sağlamak amacıyla geliştirdiği projelerden biri olan Jiyan Semt Pazarı'nda 212 kadına çalışma alanı yaratıldı.

DİYARBAKIR - Bağlar Belediyesi'nin kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel hayata etkin katılımını sağlamak amacıyla istihdam alanı yaratan önemli projelerden biri olan Jiyan Semt Pazarı faaliyete geçti. Sadece kadınların çalışacağı pazarda sebze, meyve, el işi vb. malzemelerin satışı yapılabilecek. Ayrıca tamamını kadınların işleteceği semt pazarında 212 kadın istihdam edilirken, kadınların günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için her türlü imkânlar sağlanıyor.

2.20130824104343.jpg

Köylerden getirilen organik ürünlerin pazarlandığı pazarda çalışanlardan kadınlardan Emine Kaya (38), çocuklarına bakmak için pazarda çalıştığını söyledi. Bu pazarın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kaya, "Bu pazar bizim için çok önemli ve çok iyi bir yer. Düşünün kadınlar için bir çalışma yeri hazırlanmış. Biliyoruz ki, bu çalışma bizim çalışmamız, emeğimiz ve kazancımızdır. Biz burada hem iş öğreneceğiz hem de hesabı yapmayı öğreneceğiz. Çocuklarımızın geleceğini daha iyi yaratabiliriz. Şimdiye kadar sabahımı öğlenimi nasıl getiririm diye düşünüyordum. Ama şimdi yarınıma daha sıcak bakıyorum. Diyarbakır'daki halkımızın gelip burayı görmelerini istiyorum" dedi. 


'Esnaflığı öğrenmeye çalışıyoruz'

Aile geçimini sağlamak amacıyla pazarda sebze satan Fatma Doğan (38) ise bu projenin kendileri için iyi bir fırsat olduğunun altını çizerek, şunları dile getirdi: "Bu bizim için iyi bir fırsat. Biz çalışmak istiyoruz. Cezaevinde akrabalarımız var. Onların çocuklarına bakıyoruz. Sonuna kadar çalışmak ve çevremizdeki insanlara yardımcı olmak istiyoruz. Şimdi tek eksiğimiz esnaflığı bilmememiz. Esnaflığı öğrenmek için çabalıyoruz. Birçok şeyi karıştırıyoruz. Fakat zamanla öğreneceğiz ve çok iyi işler ortaya çıkartacağız. Biz Diyarbakır'da bütün kadınların çalışması için böyle yerlerin açılmasını istiyoruz." 

Pazarda meyve satarak geçimini sağlayan Fatma Akbulut (47), şimdiye kadar buzdolabını dolu görmediğini ifade ederek, "Çocuklarım okuyorlar. Çocuklarımın okul ihtiyaçlarını karşılaya bilmek için çalışıyorum. Burada meyvelerimiz satılmasa bile, meyveleri eve götürüyorum ve başka yerlerden satın almıyoruz. Bu da bizim için bir avantajdır. Şimdiye kadar buzdolabımı dolu görmedim. Fakat şimdi buzdolabım sebze ve meyvelerle dolu. Çocuklarım bundan çok mutlular. Ben burada çalışıyorum, çalıştığım süre boyunca da buzdolabımız her zaman dolu olacak" diye konuştu. Akbulut, eşinin çalıştığını fakat yine de geçimlerini sağlayamadıklarını dile getirerek, "Eşim inşaat bekçiliği yapıyor. Dört ayda bir parasını veriyorlar ve bazen de vermiyorlar. Bu yüzden geçimimizi sağlayamıyoruz ve bu yüzden sürekli çalışıyorum" dedi.

'212 kadın istihdam edildi'

Yüzlerce kadının çalıştığı pazara ilişkin bilgi veren Bağlar Kadın İstihdam Masası yöneticisi Saniye Varlı, bu proje için 2012 yılında çalışma başlaştıklarını belirterek, Pazar içinde 212 kadın çalışıyor ve 104 tezgâh var. Her tezgâhta 2 kadın çalışıyor. Pazar sorumlularından 8 kadın yer alıyor. Beraber çalışmaları yürütüyorlar. İlk defa sadece kadınların çalıştığı bir pazar kuruldu" diye belirtti.

Köylerde üretilen ürünler pazarlanıyor

Köylerde üretilen ürünleri satmak istediklerini söyleyen Varlı, şunları dile getirdi: "Bu pazarda bütün ihtiyaçlar satılıyor. Köylerde kadınların ürettiği ürünleri yöresel yiyeceklerini satmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Burada 3 kadının ürettiği ürünleri satın alıyoruz. Biz onların sebzelerini ve hâldeki sebzeleri alıyoruz. Bize evde yapılan yağ, yoğurt, süt, köy peyniri ve yumurtası bize geliyor. Biz bunun için ilişkiler kurduk. Pazarda yiyecek, içecek ve elbiseler de satılıyor. Burada çalışan kadınların hiç biri okumamış hepsi yaşam içinde bu işi öğrenmişler." DİHA

1.20130824104357.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.