Kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor

Kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor

Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadınlarda gelişen hak bilinci ve kanunlardaki iyileştirmelere rağmen, kadınlara yönelik şiddet, baskı ve tecavüzler dün olduğu gibi bugün de artarak devam ediyor. Din ve gelenekler kadın üstündeki baskının en yaygın araç

Nüfusu 7 milyarı aşan dünyada saniyede 4 çocuk dünyaya geliyor. Kız-oğlan doğum oranlarının birbirine yakın olması gerekirken, günümüzde her 100 kız çocuğuna karşılık 107 erkek çocuğu dünyaya geliyor. Bunun nedeni de birçok ülkede geleneklerin de etkisiyle kız çocuğu yerine erkek çocuk tercih ediliyor. Özellikle tek çocuk uygulamasının olduğu Çin ile evlilikte kızların başlık parası ve çeyiz parası (dot) ödemek zorunda olduğu Hindistan’da yasak olmasına rağmen cinsiyet ayrımcı kürtaj uygulamaları hakim.

SADECE AVRUPA’DA ONMİLYONLARCA KADIN ŞİDDET MAĞDURU

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) gibi birçok kuruluş da, dünya genelinde kadınlara uygulanan baskı, sindirme ve şiddet eylemlerinin yoğunluğuna dikkat çekiyorlar. Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre, Avrupa’da fiziki, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalmış kadınların sayısının on milyonlarla ifade ediliyor.

DİN VE GELENEKLER BASKI ARACI OLARAK KULLANILIYOR

Yine geleneklerin ve ya dini değerlerin hakim olduğu ülkelerde ise, özellikle dini değerler kadınlara erkeklerin istekleri uyarınca bir yaşam biçiminin dayatılması için kullanılıyor. Kadınların, İran, Pakistan, Sudan gibi Müslüman ülkelerin yanı sıra, Katolik inanışının geleneksel değerlerle birleştirildiği Güney Amerika ülkeleri ile Hindistan gibi Asya ülkelerinde yaşadığı zorluklar buna örnek olarak gösteriliyor.

Amnesty International’a göre, kadınlara yönelik şiddet dünya genelindeki en yoğun insan hakları ihlallerinin başında geliyor. Yine savaşların olduğu bölgelerde de cinsel şiddet halklar arası savaşın bir parçası olarak kullanılıyor. Amnesty, kadınlara yönelik cinsel taciz ve tecavüzlerin ise tüm dünyada yaygın olduğuna dikkat çekerken, Hindistan’da geçtiğimiz yıl yaşanan toplu tecavüz olayını örnek gösteriyor.

GÜNDE 6 BİN KADIN SÜNNET EDİLİYOR

Kadınlara yönelik bir diğer insanlık dışı uygulama ise kadın sünneti. Dünya genelinde 120 ila 150 milyon arasında kadının mağdur olduğu sünnet uygulamasına her gün 6 bini aşkın yeni kurban ekleniyor. Kadın sünneti nedeniyle birçok genç kız düzelme şansı olmayan yaralanmalara maruz kalırken, ilerideki cinsel yaşamları da katlediliyor. Özellikle Afrika kıtasında görülen kadın sünnetinin Avrupa’da dahi illegal olarak devam edildiği biliniyor.

FUHUŞ MODERN DÜNYANIN YENİ SÖMÜRÜ ARACI

Fuhuş ise 21’inci yüzyılda kadınlara yönelik devam eden sömürü alanlarının en önemlilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sadece Avrupa’ya her yıl yarım milyonu aşkın kadın fuhuş sektöründe zorla çalıştırılmak için getiriliyor. AB’ye son 10 yıl içerisinde üye olan Doğu Avrupa ülkeleri ile Afrika ve Asya kıtasından Avrupa’ya çalışmak umuduyla gelen kadınlar, buradaki fuhuş şebekelerinin de hedefinde.

Ekonomik sorunlar nedeniyle ülkelerini terkeden milyonlarca kadın ‘modern dünyanın’ bu değişik sömürü aracı ile tanışmak zorunda kalıyor. ANF

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.