Kadın cinayetlerini önleme için yeni yasa talebi

Kadın cinayetlerini önleme için yeni yasa talebi

Kadın katliamlarının giderek arttığı Türkiye'de, kadın katillerinin "haksız tahrik indirimi", "iyi hal indirimi" gibi indirimlerden faydalanmamaları için yeni bir yasanın çıkması gerektiğini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Fadik

DİYARBAKIR - Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamın katlanarak arttığı Türkiye'de, bu konuda hazırlanan raporlara göre, her gün en az 3 kadın erkekler tarafından katledilmeye devam ediliyor.

Kadınları katleden erkekler ise "haksız tahrik indirimi" ve "iyi hal indirimi"ne tabi tutularak, cezasız kalmaya devam ediyor.

Kadın cinayetlerini durdurmak ve kadınların şiddetten korunmasını sağlamak için çalışma yürüten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Fadik Temizyürek, kadın katliamlarının önüne geçebilmek için çıkmasında önemli bir mücadele yürüttükleri 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un çıkmasına rağmen, asıl sorunun yasanın uygulanmasında olduğunu ifade etti. 

'İndirim cezaları ile toplum vicdanı inciniyor'

Temizyürek, kadın cinayetlerine karşı yeni bir yasanın devreye konulması ve indirimlere tabi tutulmaması için kanuna yeni maddelerin konulması gerektiğini söyledi.

Bu yasanın çıkması halinde kadın katillerinin kravat takmasından, iyi söz kullanmasına, tıraş olmasından, 'kavga esnasında benim gururumu incitti, tahrik oldum, cinnet geçirdim' gibi söylemlerle indirim almasından kurtulmuş olacaklarını söyleyen Temizyürek, aynı zamanda sanıkların lehine indirimler uygulayan hakimlerin de bu yönlü takdir yetkilerinin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Kadın cinayeti davalarında, eşini katleden sanığın ağırlaştırılmış müebbet alması gerekirken kendisini akli dengesinin bozuk olduğu rolüne soktuğunu, bundan dolayı da indirime tabi tutulmaya çalışıldığı örnekleri ile sık karşılaştıklarını dile getiren Temizyürek, böylesi durumların hem ailede hem de toplumda vicdan örselenmesine neden olduğunu vurguladı.

'İndirimden yararlanmamaları için yasa çıkmalı'

Sanık avukatlarının bunu bilinçli olarak yaptığını ifade eden Temizyürek, "Bu şekilde katliamları meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Bunlar artık ezbere bildiğimiz gerekçeler olmaya başladı. İndirimden faydalanabilmek için bu tür ifadeler veriliyor. Dolayısıyla bu katiller için bir taktik" dedi. 

Bunun önüne geçmek için de kadın örgütlerine büyük vazifeler düştüğünü söyleyen Temizyürek, "AKP, kadınların katledilmesinde ne yazık ki olumsuz anlamda büyük etkileri olan bir hükümet oldu. Devlet yetkilileri, Başbakan, Cumhurbaşkanı ağızlarını açıp kadın katliamlarını kınamadıkları sürece, aksine 'kadın erkek eşit değildir' sözlerini devam ettirdikleri sürece, elbette bundan cesaret alan erkekler de olacaktır. Bundan dolayı hükümet yetkililerine, milletvekillerine çok büyük görevler düşüyor. Bu görevlerden en önemlisi kadına yönelik şiddete karşı ve katillerin indirimden yararlanmamalarına dair bir yasanın çıkmasıdır" diye konuştu. 

Temizyürek, bunu sağlamak için ise Meclis açılır açılmaz, bu yasayı çıkarmak için kadın milletvekilleri ile bir araya geleceklerini söyledi.

'Mücadele ile 10 yıl sonra kadın cinayetlerini konuşmuyor olacağız'

Kadın oldukları için, cinsel yönelimlerinden ötürü katledilen bireyler için katillerin hiçbir indirime tabi tutulmasını istemediklerini belirten Temizyürek, "Bunun için mücadele yürüteceğiz ve mutlaka kazanacağız. Bu mücadele yolunda ne yazık ki kadınlar katledilmeye devam ediyor. İnanıyoruz ki verilen mücadele ile bundan 10 yıl sonra kadın cinayetleriyle ilgili konuşmuyor olacağız" ifadelerini kullandı.

RUKEN DEMİR / MELTEM OKTAY - DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.