Kadın çalıştayının sonuç bildirgesini açıklandı

Kadın çalıştayının sonuç bildirgesini açıklandı

KJA, "Kadın yaşamdır yaşamı öldürmek insanlığı öldürmektir" sloganıyla Kızıltepe'de yapılan çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı.

MARDİN - Kongreya Jinên Azad'ın (KJA), yaşanan kadın katliamlarına, fuhuşa ve erkek şiddetine dikkat çekmek amacıyla 7 Temmuz'da "Kadın yaşamdır yaşamı öldürmek insanlığı öldürmektir" sloganıyla yapılan çalıştayın sonuç bildirgesi HDP Mardin İl Örgütü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Bildirgeyi açıklayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel, kadına yönelik şiddetin bütün dünyada en yaygın insan hakkı ihlali olduğunu belirtti. AKP iktidarı süresince kadına yönelik şiddetin arttığını, erkeklerin iktidarın söylemlerinden güç alarak kadınlara yöneldiğini söyleyen Güzel, 2015'in ilk altı ayında kadına yönelik şiddetin yüzde 60 oranında arttığını söyledi. Güzel, bu tablonun Mardin'de de değişmediğini belirterek, kadınların sadece kadın oldukları için de çeşitli saldırılara maruz kaldığını hatırlattı. 

Açıklamada kadın sorunlarına daha hızlı çözüm olabilmek için bir ay içinde tüm kadın kurumları ve siyasi partilerle bir kadın komisyonu kurulacağını belirten Güzel, her bir kadın kurumuna da en az bir hukukçu tayin edileceğini söyledi. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için düzenli olarak kadın kurumlarında eğitim verileceğinin kararlaştırıldığını ifade eden Güzel, kimi eğitimlerin kahve ve kıraathanelerde verileceğini paylaştı. 

Güzel, çalıştayda alınan kararları şöyle sıraladı:

*Kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha aktif katılımını sağlamak için tüm ilçelerde meslek edindirme kurslarının yaygınlaştırılması.

*Kadınların sosyal aktivitelere katılımını artırmak amacıyla aynı zamanda çocukların annesi olmadığı zamanlarda daha etkin zaman geçirmesini sağlamak için her ilçede anadilde eğitim veren en az bir kreşin açılması.

*Tüm ilçelerde şiddete uğramış kadınlar için ilk adım istasyon merkezlerinin kurulması.

*Mardin ili içinde özgür yaşam merkezinin kurulması.

*ALO şiddet hattının kurulması.

*ALO şiddet hattından gelen başvuruların yerinde ve hızlı çözümün sağlanması için mobil ekibin oluşturulması.

*Küçük yaşta zorla evlendirmelere ilişkin kız çocukları ve annelerle bir araya gelerek eğitim programları düzenlenmesi. 

Güzel, 6 ayda bir çalıştay düzenleyeceklerinin bilgisini paylaşarak konuşmasını sonlandırdı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.