İzmir Barosu, avukatlara kötü muameleyi kınadı

İzmir Barosu, avukatlara kötü muameleyi kınadı

İzmir Barosu'na kayıtlı avukatlar, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi önünde bir araya geldi.

İzmir Barosu tarafından, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyelerinin karşılaştığı kötü muamele ile mültecilerin yaşadıkları insan hakları ihlalleri hakkında Harmandalı Geri Gönderme Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı

ÇHD, ÖHD, Mülteci-Der, Halkların Köprüsü Derneği, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Mülteci Der’ in destek verdiği açıklamayı İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel okudu. Baro Başkanı Özkan Yücel, 14 Mayıs’ta merkezde bulunan göçmenlere hizmet veren İzmir Barosu mensubu sekiz avukatla bir tercümanın, merkezde hukuk dışı uygulamalarla karşılaştıklarını belirterek, meslektaşlarına yönelik bu tutumu kınadı.

YARDIM ÇAĞRILARI YANITSIZ BIRAKILDI

Tercüman ve avukatların olduğu görüşme odalarının bulunduğu koridorun her iki kapısının kapatılarak yardım çağrılarının yanıtsız bırakıldığını belirten Yücel, ‘’Meslektaşlarımız ve görevini yapmakta olan tercüman saat 14:00 ile 17:30 arasında hukuka aykırı olarak özgürlüklerinden yoksun bırakılmış, görev yapmaları engellenmiş, müvekkillerine ve dosyalarına erişimleri imkânsız kılınmıştır. İki saati aşan bir süre boyunca sekiz avukat ve bir tercümanın avukat görüşme odalarının bulunduğu koridorun her iki kapısı da kapatılarak yardım çağrılarının yanıtsız bırakılması, kapının açılmasının ardından da dışarı çıkmalarının fiili müdahale ile engellenmesi, bu süre içerisinde tuvalet, su gibi insani ihtiyaçlarını karşılama olanaklarından yoksun bırakılmaları Türk Ceza Kanunu’nun 94/2-b fıkrasında düzenlenen işkence suçu kapsamında eylemlerdir. Tüm bu süreçte yakın zamanda doğum yapmış bir meslektaşımız da sağlık sorunları yaşamıştır’’ dedi.

YAŞANAN BU OLAY MÜNFERİT DEĞİL

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan bu olayın münferit olmadığının altını çizen Yücel, şöyle devam etti:

‘’Geri Gönderme Merkezi’nde görevini yapmaya çalışan avukatların maruz kaldığı ihlaller merkezde tutulan tüm yabancıların karşı karşıya bırakıldığı ihlallerden bağımsız olmadığı gibi; özünde merkezde tutulan yabancıların uğradığı hak ihlallerini gizlemeye, iltica hakkına ve avukatlık hizmetlerine erişimlerini engellemeye yönelik sistematik bir uygulamadır. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi tarafından görev yapmaya çalışan avukatların merkez binasına girişte çantaları aranmakta, avukatlar X-Ray cihazından geçmeye zorlanmakta, bahçe giriş nizamiyesi ile kurum binası arasındaki 200 metre kadar yol özel güvenlik nezareti olmadan geçilememekte ve avukatlar binaya giriş ve çıkışta kendilerine nezaret edecek özel güvenlik görevlisini beklemek, onunla bu yolu yürümek, gerektiğinde tuvalete dahi özel güvenlik ile gitmek zorunda bırakılmaktadırlar. Ayrıca avukatların telefonu ile binaya girişi de idare tarafından engellenmektedir’’

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Geri gönderme merkezlerinin ceza infaz kurumu olmadığını hatırlatan Yücel, “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında kurulmuş idari binalar olduğu, burada bulunanların da suçlu yahut güvenlik tehdidi oluşturan kişiler olmadığı unutulmamalıdır. İzmir Barosu ve basın açıklamamıza katılan sivil toplum kuruluşları, Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde yaşanan hak ihlallerinin bugün olduğu gibi yarın da takipçisi olacaktır. Geri Gönderme Merkezince avukatlara yönelik takınılan tutum ve davranışlar hukuk mücadelemizi engelleyemeyecek, aksine ihlallerin önüne geçmek için daha güçlü ve örgütlü bir mücadele sürdürülecektir” ifadelerini kullandı. (DUVAR)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.