İzmir Baro Başkanı: Tutuklu değil tutsaklar

İzmir Baro Başkanı: Tutuklu değil tutsaklar

Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı sona erdi. Çalıştayda konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, ifade özgürlüğü konusunun günümüz Türkiye’sinde artık en önemli sorunlardan biri haline geldiğini söyledi.

İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında Susma Platformu’nun katkılarıyla düzenlenen ve iki gün süren Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı İzmir Barosu’nda yapılan atölye çalışmalarının ardından sona erdi.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda baro temsilcisi, gazeteci, insan hakları savunucusu ve akademisyenin katıldığı çalıştayda uluslararası hukukta ifade ve basın özgürlüğü, dünyada ve Türkiye’de internet ve medya yasakları ve Türkiye’de basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler gibi konular katılımcıların aktif katılım sergilediği oturumlarda masaya yatırıldı.

Konferansın açılış konuşmaları İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel tarafından yapıldı.

‘DEMOKRASİDEN, HUKUK DEVLETİNDEN SÖZ EDİLEBİLİR Mİ?’

Türkiye’de medya, düşünce, ifade özgürlüğü ve yargının hiçbir dönemde olmadığı kadar kuşatma altında olduğunu ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen şunları söyledi: “Eğer bir ülkede cezaevlerinde gazeteci, yazar, düşünür, akademisyen, hukukçu çile doldururken; tek sütunluk haber, eleştirel bir düşünce, bir karikatür suçlu görünüp halkın anayasal hakkı olan habere ulaşımı engellenir, yazarı-çizeri hapislere atılıp daha iddianamesi hazırlanmadan yılları bulan tutukluluk halleri sürerken, neredeyse idama eş müebbet hapis cezaları verilirken mahkemelerce hükmün açıklanması geri bırakılıp ertelenirken yani hukuk yok sayılırken, gazetecilik olmazsa olmazı eleştirel yapısından giderek uzaklaştırılırken ve yaratılan korku iklimi ile en vahimi de otosansür ruhlarımızı kemirirken demokrasiden, hukuk devletinden söz edilebilir mi diye sormamız lazım” dedi.

‘MEDYANIN BAĞIMSIZ HABERCİLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu toplantının düzenlenmesindeki katkıları için İzmir Barosu’na teşekkür ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşımlarının demokrasiden taraf olduğunu belirtti. Başkan Vekili Özuslu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu yaklaşımla hareket ediyoruz. Bu bakış açısıyla bir şehri inşa ediyor ve böyle bir ülkenin hayalini kuruyoruz. İzmir’de çok sesliliğe, çok renkliliğe, demokratik katılıma, ifade özgürlüğüne ve medyanın bağımsız haberciliğine çok önem veriyoruz. İzmir Barosu’yla aynı anlayışla çalışacağımızı ifade etmek istiyorum. ‘İzmir İnsan Haklarının Başkenti’ sloganı da bütün bu hevesimizi ortaya apaçık koymaktadır” dedi.

‘TUTUKLU DEĞİL TUTSAK’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel de ifade özgürlüğü konusunun günümüz Türkiye’sinde artık en önemli sorunlardan biri haline geldiğini söyledi. Bugün Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden biri olduğunu dile getiren Özkan Yücel şöyle konuştu: “Birilerine inat tekrar söyleyeceğim: Cezaevlerinde gazeteciler tutsak, cezaevlerinde avukatlar tutsak. Çünkü tutuklu dediğiniz şey, hukuk üzerinden yürür. Eğer tutuklama işlerinde hukuku yok sayıyorsanız, hukuk üzerinden bir yargılama yürütmüyorsanız bu insanların tutsaklıklarını belgelemişsiniz demektir” dedi. Tutsak olmak için mutlaka iki ülkenin savaşıyor olması gerekmediğini vurgulayan Av. Özkan Yücel, “Bugün düşman ceza hukuku diye bir anlayış vardır ve siyasi iktidarın ceza hukukunu kullanma biçimi, yargıyı kullanma biçimi tam da düşman ceza hukukuna uygun bir anlayıştır” dedi. Bütün muhalifleri, kendisine aykırı yaklaşan herkesi cezaevi tehdidiyle sindirmeye çalışmanın, ülkeyi bir baskı ve korku imparatorluğu haline getirmeye çalışmanın siyasi iktidarın temel amaçlarından biri olduğunu söyleyen Av. Özkan Yücel “Bununla birlikte umudumuz asla kaybolmayacak. İnanıyorum ki biz kazanacağız.”

KİMLER KATILDI?

Filistin Barosu Genel Sekreteri Av. Mohammad Jarrar, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti temsilcisi Av. Rosa Curling, Uluslararası Af Örgütü’nden Andrew Gardner, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Erol Önderoğlu, yazar Ayşe Düzkan ve pek çok diğer değerli konuşmacının katkı verdiği çalıştayın sonunda yapılan atölye çalışmalarının ardından yapılan sonuç toplantısında çalışmaların çıktıları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu ve çözüm önerileri hakkında görüşler paylaşıldı.

Önümüzdeki günlerde Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı sonuç bildirgesinin Türkçe ve İngilizce dillerinde basılması planlanıyor. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.