İsveç’te kadınlar ayakta

İsveç’te kadınlar ayakta

Tecavüzle suçlanan erkekler hakkında mahkemelerin beraat kararları vermesi İsveç’te kadınlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Geçtiğimiz hafta İsveç’in Lund ilinde bir mahkemenin tecavüz suçlamasıyla yargılanan 27 yaşındaki bir genç hakkında beraat karar

Dün de başkent Stockholm’de Medborgarplatsen Meydanı’nda toplanan binlerce kadın mahkemenin verdiği beraat kararını protesto etti ve hükümetten “Onay Yasası” çıkarmasını talep etti.

15 kadın örgütünün çağrısıyla yapılan gösteriye konuşmacı olarak katılanlar arasında Avrupa Birliği Bakanı Birgitta Ohlsson, Feminist İnsiyatif Eş Başkanı Gudrun Schyman, Ceza Hukuku Profesörü Madeleine Leijonhufvud ve Tiyatro Sanatçısı Björn Kjellman da bununuyordu.

Gösteri çağrısını yapan örgütler adına bir konuşma yapan Carina Eldstam, 1970’li yıllardan bu yana onlarca Adalet Bakanı’nın değişmesine, yapılan tüm gösterilere, yasalarda yapılan değişikliklere rağmen toplumun kadınlara olan bakışında bir değişiklik olmadığını, cinsel taciz ve tecavüzlerin sürdüğünü ve mahkemelerin tecavüzcüleri aklayan kararlar vermeyi sürdürdüğünü söyledi. Mahkemelerin tecavüzden yargılananları aklamak için gerekçeler bulduğunu,tecavüze uğrayan kadınları suçlayıcı bir yaklaşım sergilediklerini belirterek kadın örgütleri olarak böylesi ataerkil anlayışları kabul etmeyeceklerini ve protesto etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

CİNSEL TACİZ VE TECAVÜZE KARŞI “ONAY YASASI” TALEBİ

Ceza Hukuku Profesörü Madeleine Leijonhufvud, toplu tecavüze uğrayan 15 yaşındaki bir genç kızın mahkemede savunma avukatları tarafından neredeyse tecavüze uğradığı için suçlandığını hükümet ve mahkemelerin yeni bir yasanın çıkarılması gerektiğini anlamaya başladıklarını belirterek Hükümetten “Onay Yasası” çıkartmasını talep etti.

Bir kadının hayır demesinin hayır anlamına geldiğini ve cinsel ilişkiye onay vermedikçe, evet demedikçe yapılanın tecavüz olarak adlandırılması ve bunun da yasal düzenlemelerle belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Yasanın kabul edilmesi sırasında olumlu tartışmaların, toplumun tutumunda değişimler olacağını belirten Leijonhufvud, “Neden böyle bir yasanın çıkarılmasını istiyoruz?” sorusunu sorduktan sonra “Bunu cinsel saldırıların azalması için istiyoruz” diyerek cevapladı.

Başbakan Fredrik Reinfeldt’in fuhuş yapan erkeklere ceza verilmesini öngeren yasanın tartışılması sırasında bunu ispat etmenin güç olduğunu iddia ederek tasarıya karşı çıktığını hatırlattıktan sonra “Ama gelinen noktada bu yasanın toplumun kadına yaklaşımında değişikliklere neden olduğu ve başbakanın yanıldığı ortaya çıktı” dedikten sonra “Onay Yasası”nın çıkarılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

İKİ BÜYÜK PARTİ “ONAY YASASI”NA KARŞI

Muhalefette bulunan Sol Parti ile Çevre Partisi Yeşiller ve hükümet ortağı Hıristiyan Demokrat, Halk Partisi ve Merkez Partisi “Onay Yasası”nın çıkarılmasını isterken Hükümetin büyük ortağı Moderat Parti ile ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat İşçi Partisi, böylesi bir yasanın mahkemelerde kanıt tartışmalarına neden olacağını belirterek yasalaşmasına karşı çıkıyorlar.

Bir dönem Sol Parti’nin Başkanlığı görevini yürüten “Feminist İnsiyatif” adlı partinin Eşbaşkanı Gudrun Schyman’ın kadın örgütlerinin birlikte eylem yapmayı başardıklarını belirterek yapılan gösteriyi feminizmin patlamasının bir belirtisi olarak değerlendirmesi göstericilerin alkışlarıyla karşılandı.

KADIN SORUNU İNSAN HAKLARI SORUNUDUR

Kadınların kendi vücütları haklarında kendilerinin karar vermesi mücadelesinin İsveç’le sınırlı olmayan küresel mücadale olduğunu ve dünyanın her tarafında sürdüğünü belirten Schyman, kadın sorununun bir insan hakları sorunu olduğunu bunun için de başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm aktörlere sorunun çözülmesi için görevler düştüğünü söyledi.

Kadınları cinsel saldırılardan koruyucu yasaların çıkarılmasını topluma kadınların vücütlarının bir meta olmadığının sinyalini verdiği için önemsediklerini , her sınıf ve kesimden kadınların korunması ve haklarının güvence altına alınması için mücadeleyi sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Avrupa Birliği Bakanı Birgitta Ohlsson ise kendisini Halk Parti Üyesi bir feminist olarak tanıttıktan sonra 1979 yılında çocukların dövülmesini, 1999 yılında erkeklerin seks satın almalarını kriminalize eden yasalarla tartışılan “Onay Yasası” arasında paralellikler kurdu.

“ONAY YASASI” KADINLARA YAKLAŞIMDA OLUMLU SONUÇLAR VERECEK

İki yasanın çıkmasından sonra toplumun çocuklar ve kadınlara yönelik yaklaşımda olumlu değişiklikler olduğunu belirterek “Onay Yasası’nın da aynı şekilde kadınlara yaklaşmında olumlu sonuçlara yol açacağına inanıyorum. Bu nedenle de parti olarak bu yasa tasarısına destek veriyoruz” dedi.

Cinsel taciz ve tecavüzün son bulmasını talep eden pankrat ve dövizlerin taşındığı, “Yeter artık” sloganlarının atıldığı gösteriye katılanların sayısını polis 3 bin olarak açıklarken gösteriyi örgütleyenler çoğunluğu kadın 5 bin kişinin gösteriye katıldığını açıkladılar. ANF

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.