İsrail ile Hamas ateşkese vardı

İsrail ile Hamas ateşkese vardı

Hamas, Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli direniş hareketleri ile İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

Cuma günü biri İsrail askeri olmak üzere beş kişinin ölmesinin ardından İsrail ve Hamas’ın ateşkes kararı aldığı açıklandı.

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, Cumartesi günü erken saatlerde yayımladığı duyurusunda, “Uluslararası çabalar ve Birleşmiş Milletler’in araya girmesiyle İsrail işgali ve Filistinli güçler olarak önceki sakin duruma dönmeye karar verdik” dedi.

İsrail tarafından ateşkesi doğrulayan bir açıklama gelmezken Cumartesi gününün ilk saatlerinde ateşkes kararına uygun davranıldığı gözlemlendi. Cuma günü yaşanan olaylarda dört Filistinli ve bir İsrail askeri hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden askerlerini hedef alan bir saldırıya karşılık olarak 8 hedefin vurulduğunu açıklamıştı. Ordu açıklamasında, sınırdaki bir protesto sırasında askerlerine keskin nişancı ateşi açıldığı ve buna “hava kuvvetleri ve tanklar aracılığıyla karşılık verildiğini” kaydetti.

Aynı açıklamada İsrail tarafını hedef alan 3 roketten ikisinin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirdiği belirtildi.

Gazze Şeridi’nin sağlık bakanlığı yetkilileri, Han Yunus’ta iki, Refah’ta ise bir Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlık, gün içinde sınır bölgesinde yaşanan protestolar sırasında da bir Filistinlinin vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Hamas’ın askeri kanadı İsrail saldırılarında ölen 4 kişinin savaşçıları olduğunu doğruladı.

BM’DEN UYARI!

AFP haber ajansının muhabirleri, bölgede Cuma akşam üzeri başlayan İsrail saldırısının havanın kararması sonrası da devam ettiğini aktarmıştı. Birleşmiş Milletler’in Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ise yayımladığı açıklamada, “Gazze’deki herkesin uçurumun kenarından bir adım geri atması gerekiyor. Gelecek hafta değil. Yarın değil. HEMEN!.” mesajını vermişti.

AFP haber ajansı 30 Mart’ta yeniden yükselişe geçen bölgedeki protestolarda en az 149 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. (Kaynak: BBC)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.