İspanya yerel seçimlerinde 36 yıl sonra faşistler Meclis'e girdi

İspanya yerel seçimlerinde 36 yıl sonra faşistler Meclis'e girdi

İspanya’nın Endülüs özerk yönetiminde yapılan seçimlerde, 2014 yılında kurulan faşist Vox Partisi 12 milletvekiliyle ilk kez yerel parlamentoya girdi. İspanya genelinde protesto gösterileri başladı.

İspanya’nın güneyindeki Endülüs özerk bölgesinde yapılan yerel parlamento seçimlerinde faşist partiler 36 yıl sonra ilk kez çoğunluğu elde ederken, faşist Vox partisi 12 milletvekili çıkardı. Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) İspanya’daki kalesi olarak gösterilen Endülüs’te 36 yıl sonra ilk kez sosyalistler yerel parlamentodaki çoğunluğu kaybetti.

Açılan sandıkların yüzde 99’una göre verilen resmi sonuçlarda mevcut durumda Endülüs’te azınlık hükümeti olarak iktidarda olan PSOE’nin milletvekili sayısı 47’den 33’e düştü. Ana muhalefetteki faşist Halk Partisi (PP) 26, merkez sağda yer alan Ciudadanos partisi 21, aşırı sol görüşlü Podemos Endülüs 17 ve aşırı sağ görüşlü Vox partisi 12 milletvekili çıkardı. Endülüs yerel parlamentosunda toplamda 59 milletvekili çıkartan faşistler (PP, Ciudadanos, Vox), iktidarda olmak için gerekli olan 55 milletvekili sınırını geçti.

‘SEÇİMLERİN SÜRPRİZİ, VOX PARTİSİ’

Endülüs seçimlerinde sürpriz sonuç Vox partisi oldu. İspanyol meclisi ile yerel parlamentolarda bu zamana kadar hiçbir temsilcisi olmayan, 2013’te kurulan faşist Vox partisi çıkardığı 12 milletvekili ile İspanya’da ilk kez bir parlamentoya temsilci gönderdi. Vox’un milletvekili çıkarması, İspanya’da faşizmin yükselişe geçmesinin ilk işareti olarak gösterildi.

Sonuçları değerlendiren Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Endülüs bölgesindeki lideri ve Endülüs Özerk Yönetim Başkanı Susana Diaz ise, “Tüm demokratik güçleri aşırı sağı durdurmaya çağırıyorum” dedi.

‘AŞIRI SAĞDAN KORKMUYORUZ’

Sistem karşıtı sol parti Podemos’un lideri Pablo İglesias da Endülüs seçim sonuçlarını değerlendirirken, Vox partisinin ilk defa milletvekili çıkartmasına vurgu yaptı. “Aşırı sağdan korkmuyoruz” diyen İglesias, “Yükselen aşırı sağı durdurmak için ülkedeki tüm sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına ve öğrencilere bir seferberlik çağrısı yapıyorum” ifadesini kullandı.

Endülüs parlamentosuna faşist parti Vox 12 milletvekille girmesinin ardından Sevilla ve Granada’da protesto eylemleri başladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.