IŞİD’liler Suriye’den Irak’a kaçıyor

IŞİD’liler Suriye’den Irak’a kaçıyor

Suriye’de işgal ettikleri bölgelerin birçoğundan çıkarılan IŞİD’liler Irak’a kaçıyor. Sayıları Irak’ta yeniden artan IŞİD’lilerin ayaklanabileceği konuşuluyor.

Irak ordusu ile Haşdi Şabi birliklerinden oluşun bir grubun Êzidi kasabası Şengal ile Duhok’a yakın Zumar nahiyesinden çekildikleri iddia edildi.

Çekilmenin nedeni olarak Suriye'den Irak'a kaçan IŞİD’in bölgeye yeniden girme çabaları olduğu belirtilirken Zumar nahiyesinin yöneticileri Irak ordusu ile Haşdi Şabi birliklerinin bölgeden tamamen çekilmediğini, sadece ABD güçleri ile bölgeye gelen bazı birliklerinin bölgeden ayrıldığını belirtiyor.

Erbil merkezli Rudaw internet sitesinde yer verilen habere göre geçtiğimiz haftadan bu yana Hummer tipi 20 araç ve 15 otomobilden oluşan konvoyla Zumar nahiyesinden çekilen Irak ordusu askerleri ile Haşdi Şabi militanları, beraberlerinde ağır silahlarını da götürmüşler.

Adını vermeyen KDP’li yöneticilerden biri Berdiye köyünden büyük bir gücün geri çekildiğini doğrulayarak “7 Temmuz’da Haşdi Şabi’nin 2 birliği ağır silahları ile birlikte Zumar nahiyesinden çekildiler” dedi. Çekilmenin nedenini bilmediklerini söyleyen KDP’li yetkili, anılan bölgelere peşmergenin geri döneceğine dair söylentiler olduğunu anlattı.

Bir başka peşmerge komutanı ise Irak ordusunun askerleri ile Haşdi Şabi üyelerinin bölgeden geri çekilmesini IŞİD’in bölgede yeniden güçlenmesine bağlıyor.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Zumar nahiyesi yöneticisi Ehmed Gergeri, bölgedeki askeri güçlerle yaptıkları güvenlik toplantısında Haşdi Şabi güçlerinin çekilmeye dönük bir açıklama yapmadıklarını, böyle bir gündemlerinin olmadığını söyledi. Gergeri, “Haşdi Şabi ile Irak askerlerinin bölgeden tamamen çekilmeleri söz konusu değil” dedi.

Gergeri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu söylenti yayıldıktan sonra yaptığımız ortak toplantıda Haşdi Şabi ve Irak ordusunun sorumlularına sorduk. Onlar, çekilmeye ilişkin bir kararlarının olmadığını belirttiler. Peşmergenin bu bölgeye döneceğine dair bir karar da alınmış değil.”

Şengal bölgesinin Haşdi Şabi denetiminde olan Sinunê nahiyesinin yetkilileri de konuya ilişkin açıklama yaptılar. Sinunê nahiyesi sorumlularından Xudêda Coki Rudaw’a yaptığı açıklamada “Haşdi Şabi ile Irak ordusunun çekileceğine dair bize bildirilmiş bir karar yok” dedi.

Haşdi Şabi adına Sinunê nahiyesinin sorumluluğunu vekaleten yürüten Coki, “Doğrudur, geçtiğimiz hafta Irak ordusu subaylarından oluşan bir grup Şengal’den çekildiler. Onlar, ABD’liler ile birlikte bölgeye gelen güçlerdi ve bu güçlerin sadece bir kısmı geri çekildi” açıklamasında bulundu.

Irak eski Genelkurmay Başkanı Ebubekir Zebari de gazetecilerin sorusu üzerine geri çekilmeye ilişkin bilgilerinin olmadığını açıkladı. Halen Dicle’nin batısındaki Kürt güçlerinin genel komutanlığını yapan Zebari, peşmergenin bölgeye dönmesine ilişkin tartışmaları ise şöyle değerlendirdi:

“Peşmergenin bu bölgeye dönüşüne ilişkin bir anlaşma henüz yok. Irak’ın yeni hükümeti kurulmadan da böyle bir anlaşmanın yapılacağını sanmıyorum. Anlaşma olacak ise bu yeni hükümetin kuruluşu ile birlikte olur.”

Zebari bölgeye yeniden dönmeye çalışan IŞİD ile ilgili uyarılarda da bulundu:

“IŞİD’in yeniden ayaklanma hazırlığında olduğuna dair bilgiler var. Her gün onlarca IŞİD’li Suriye’den Irak’a doğru kaçıyor. Sınır bölgelerinde bunları engelleyebilecek hiçbir kontrol mekanizması yok.”

Bölgedeki kaynaklar IŞİD’in Irak’ta yeniden güçlenmesi durumunda IŞİD saldırılarının artarak çatışmaların yeniden başlayabileceğinden kaygılı. Bölgeye takviye güç gönderilmesini isteyen yerel halk, IŞİD ile bir kez daha karşı karşıya kalmaktan çekiniyor.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.