IŞİD'li ile Almanya'daki karşılaşma anını anlattı

IŞİD'li ile Almanya'daki karşılaşma anını anlattı

IŞİD’in Şengal’i işgal ettiği sırada kaçırdığı Eşwaq Talo, kendisini esir alan IŞİD mensubu ile Almanya'daki karşılaşma anını anlattı.

IŞİD’in Şengal’i işgal ettiği sırada kaçırdığı ancak aylar sonra bir fırsatını bulup örgütün elinden kurtulan ve ardından da Almanya'ya iltica eden Eşwaq Talo, kendisini kaçıran IŞİD mensubu ile Stuttgart’ta karşılaştı. Bu beklemedik karşılaşma ile şoke olan Eşwaq Talo kendisini güvende hissetmediği için Irak Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü.

Yaşadıklarını Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'den yayın yapan Rûdaw TV'ye anlatan Eşwaq Talo, "Bana bunca kötülüğü yapan kişiyle aynı ülkede olduğuma inanamıyordum. Onun bana yaptıklarını unutmak için ülkemi, evimi ve tüm yakınlarımı terk ettim. Ve sonunda bu kişiyi Avrupa’da mı görmem gerekiyordu? İnanılacak gibi değil" dedi.

ŞİKAYETİNDEN SONUÇ ALAMADI

Ezidi Kürtlerinden olan Eşwaq Talo, 2014 yılında 19 yaşındayken IŞİD tarafından ailesi ile birlikte kaçırılmıştı. Ebu Humam adlı Suriyeli IŞİD mensubuna 100 dolara satılan Eşwaq Talo, 10 ay bu kişinin tacizine uğradı. Talo, Ebu Human’dan kaçma fırsatı bulunca da önce Kürdistan Bölgesi’ne ardından da mülteci statüsüyle annesi ve erkek kardeşiyle Almanya’nın Stuttgart kentine göç etti.

4 yıl sonra Stuttgart’ta dolaşırken Ebu Humam'ı karşısında gören Talo, Alman polisine başvurdu. Ancak, Ebu Human hakkında yaptığı şikayetten sonuç alamayınca Almanya'yı terk ederek, Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü.

"BENİ HATIRLADI"

Eşwaq Talo, sokakta karşılaştığı Ebu Humam’ın kendisi hatırladığını dile getirerek o anları şöyle anlattı: “Benimle Arapça konuştu. Bana, ‘Yalan söyleme senin Eşwaq olduğunu çok iyi biliyorum’ dedi. Ben de kendisine, ‘Arapça ve Kürtçe bilmiyorum Sadece Almanca biliyorum’ diye karşılık verdim. Ardından bana, ‘Senin annen ve kardeşinle 2015’ten beri Almanya’da yaşadığını biliyorum’ dedi. Yaşamım ve bulunduğum adrese kadar her şeyi biliyordu. Alman polisine onu şikayet ettim. Bana, ‘O da senin gibi bir insan ve göçmen olarak Almanya’da bulunuyor’denildi. Herhangi bir olağanüstü duruma karşı onları aramam için bana birkaç telefon numarası verdiler. Orada kalamazdım ve sonunda ülkeden ayrılma kararı aldım.”

“Psikolojik olarak ne kadar kötü olduğumu anlatamam” diyen Talo, “Bana bunca kötülüğü yapan kişiyle aynı ülkede olduğuma inanamıyordum. Onun bana yaptıklarını unutmak için ülkemi, evimi ve tüm yakınlarımı terk ettim. Ve sonunda bu kişiyi Avrupa’da mı görmem gerekiyordu? İnanılacak gibi değil” diye konuştu.

CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE EDİYOR

Kürdistan Bölgesi’nde yaşamını sürdüren Eşwaq Talo, Ebu Humam’ın yakınlarının Bağdat’ta olduğunu ve can güvenliğinden de endişe duyduğunu söyledi.

Baden-Württemberg Eyalet Polisi ise 13 Mart’ta şikayete yönelik incelemenin başlatıldığını ancak Eşwaq Talo'nun ülkeyi terketmesinden dolayı kendisini ifade vermesi için tekrar çağıramadıklarını belirtti.(Kaynak: Rûdaw)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.