'IŞİD Ezidi topraklarını işlenemez hale getirdi'

'IŞİD Ezidi topraklarını işlenemez hale getirdi'

Uluslararası Af Örgütü, Ezidilerin IŞİD soykırımına maruz bırakıldığı Şengal'e ilişkin son raporunda, mevcut koşulların zorluğuna dikkat çekti. Raporda, IŞİD'in Ezidilerin geçim kaynaklarını da ortadan kaldırdığı vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü, IŞİD’in Ezidilerin anavatanı Şengal’de yol açtığı coğrafi yıkımı belgeledi. Kurumun raporunda, IŞİD’in Ezidilere soykırım yapmakla kalmayıp, Şengal topraklarını kasten verimsiz hale getirdiği belirtildi.

‘GEÇİM KAYNAKLARI HARAP OLDU’

IŞİD’in Şengal’de ‘çevre koşullarına devasa ve kasti bir zarar verdiği’ belirtilen raporda şu ifadeler kullanıldı: “Araştırmamız şunu ortaya koydu ki, Sincar Dağı’nın etrafındaki kırsal koşullara kasti ve kötücül bir zarar verdi; Ezidilerin ve diğer tarım toplumlarının geçim kaynaklarını harap etti.”

‘BESİ HAYVANLARININ YÜZDE 75’İ ÖLDÜ’

Raporda, “Bugün yerinden olmuş yüz binlerce çiftçi ve aileleri, IŞİD’in çiftçiliği imkânsız kılmak için elinden geleni ardına koymaması nedeniyle evlerine dönemiyor” denildi; besi hayvanlarının yaklaşık yüzde 75’inin yok edildiğine dikkat çekildi. Af Örgütü, IŞİD’in Ezidileri maruz bıraktığı soykırımın yanı sıra çevresel koşullara eve dönüşü imkânsız kılacak şekilde verdiği zararın da belgelenmesi çağrısı yaptı.

‘SU KUYULARINI MOLOZLA DOLDURDULAR’

Raporda IŞİD’in bölgede elektrik altyapısına verdiği zararın yanı sıra su kuyularını moloz ve petrol ile doldurduğuna ilişkin bilgiler de yer aldı. Af Örgütü, Irak hükümetine Şengal’e acil yardım çağrısı yaptı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.