Irkçı saldırıya uğrayan Yüksekovalı aile: Polis saldırganların yanındaydı

Irkçı saldırıya uğrayan Yüksekovalı aile: Polis saldırganların yanındaydı

Elmadağ’da ırkçı saldırıya uğrayan Z.D., iki gün önce 12 yaşındaki kızının da komşuları tarafından “Seni buraya gömerim” sözleriyle tehdit edildiğini anlattı, "Gözaltına alınmadılar" dedi.

Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı İsmetpaşa Mahallesi Derya Sokak’ta oturan Yüksekovalı aileye 27 Temmuz saat 22.30’de cinsiyetçi küfürler ve ırkçı sözlerle saldırı yapıldı. Hakkâri Yüksekovalı Z.D. (38) çocukları F.D. (21), S.D. (17), E.D. (12), Z.D. (6) ve O. D’nin (4) oturduğu eve yapılan saldırı sonrası gece boyunca uyumayan aile bireyleri, gece eşyalarını topladı. Aile, saldırının ertesi günü can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle yaşadıkları mahalleyi terk etmek zorunda bırakıldı. 

Yaşananlardan sonra gittiğimiz İsmetpaşa Mahallesi’nde, Z.D. ile yaşadıklarını konuştuk. Evinin kapısında siyah poşetlere apar topar konulan eşyaları kapıya yığılmış halde bekleyen Z.D. ve çocukları, yaşanan saldırıyı anlattı. 5 çocuk annesi Z.D., Elmadağ’a 4 yıl önce Ankara’nın Bala ilçesinden gelerek yerleştiklerini söyledi. Önce Elmadağ Üçevlere yerleştiklerini aktaran Z.D., iki yıldır da İsmetpaşa Mahallesi’nde yaşadıklarını söyledi. Oğlunun işsiz olduğunu ve arada inşaatlarda çalıştığını, 17 yaşındaki kızının da bir kafede çalıştığını ve işten ayrıldığını dile getiren Z.D., ev temizliğine giderek, geçimlerini sağladıklarını anlattı. Z.D., iki yıldır oturdukları mahallede komşular tarafından son birkaç haftadır ırkçı ve cinsiyetçi küfürlere maruz kaldıklarını dile getirdi.

Mahalleye ilk yerleştiklerinde Bala ilçesinden olduklarını söylediklerini ama sonrasında Kürt olduğunu gizlemediğini anlatan Z.D., “Kürt olduğumuzu öğrendikten sonra kimse bizimle konuşmadı. Ben bazen işe gidince çocuklarım Kürtçe şarkı açıyorlar, onlar da rahatsız oluyorlar bundan” dedi.  

‘KÜRT İSTEMİYORUZ’

İnci isimli komşusunun kendisi ve küçük oğlu O.D.’nin, işten gelen kızı S.D’ye sopalarla saldırdığını belirten Z.D., komşusu İnci’nin “Defolun gidin Doğu’nun Kürtleri, PKK’liler, sizi istemiyoruz Elmadağ’da. Defolun lanetler. Siz teröristsiniz, defolun gidin” şeklinde ifadeler sarf ettiğini söyledi. Bu sırada diğer komşuların da “Kürt istemiyoruz, PKK istemiyoruz, defolun gidin” sözleriyle bağırdıklarını kaydetti. Bu olay ardından polise haber verdiklerini kaydeden Z.D., polislerin gelmesi ardından komşuları İnci’nin 30’lu yaşlarında iki erkek kardeşinin kendilerine saldırmaya geldiğini belirtti.

POLİS: İSTERSEM SENİ VURABİLİRİM

Gelen kişilerin oğluna saldırmak için geldiğini anlatan Z.D., “Polisler ve birkaç bekçi onları tutarken bir tanesi kapıma kadar geldi. Bu sırada da küfürler ettiler ve oğlum F.D.’de içerden beni korumak için eline bıçak aldı. O sırada polis bize saldırmaya gelenleri değil oğlumu tehdit etti. Oğluma, ‘Sen niye onlara saldırıyorsun? İstesem seni silahla vurabilirim’ dedi. Onlar haneye tecavüz ettiler polis ise oğlumu vurabileceğinden bahsediyor. Ben de ‘Siz zenginin, onların yanındasınız. Benim de evim, arabam olsa benim yanımda olacaksınız’ dedim” diye konuştu. 

“Şikayetçi de olsak sonuç değişmiyor, herkes onların yanında” diyen Z.D., can güvenlikleri nedeniyle içinde şikayetçi olmadıklarını belirtti.

'ADALET YOK'

Z.D., şöyle konuştu: “Devlet parası olanın yanında. Ben ise Yüksekovalı olduğum için beni umursamıyorlar. Kürtleri eziyorlar. Adalet yok, adaletsiz şekilde suçsuzları cezaevine atıyorlar. Böyle suçluları da atmazlar. Ben adalete güvenmiyorum. Gözaltına almadılar. Sadece ifade aldılar. Ama hep onların yanında durdular. Polisler onların yanında durdular. Dün gece güvenlikten dolayı yatamadık. Polislerden hiçbir hayır yok. Kürtleri böyle ezmeye hakları yok ki onların. Aynı bayrağın altında yaşıyoruz, bizde insanız.” 

ÇOCUĞA ŞİDDET 

Z.D., 25 Temmuz’da 12 yaşındaki kızı E.D’nin de komşusu İnci tarafından şiddet uğradığını belirtti. 12 yaşındaki kızı üzüm toplamak için bahçesine çağıran komşunun, çocuğun kollarını sıktığını ve kimseye söylememesi için tehdit ettiğini ifade eden Z.D., şöyle aktardı: “Duyduk sonra çocuğumla birlikte Elmadağ Devlet Hastanesi’ne gittim darp raporu almak için ama doktor vermedi. Doktor, ‘polis gelmeden vermem’ dedi.”

Şiddete uğrayan 12 yaşındaki E.D’de de “Ben gittim oraya kollarımı tutup, sıkmaya başladı. ‘Annene söylersen seni kuma gömerim’ dedi” diyerek, yaşadıklarını aktardı.

CİNSİYETÇİ KÜFÜRLER

Evin en büyük çocuğu F.D. de yan taraflarında bulunan Şafak apartmanındaki Erdinç P. ve Davut K. isimli komşularının bir hafta önce onları mahalleden göndermek için imza topladıklarını anlattı. 
Annesi ve kız kardeşine cinsiyetçi küfürler ve ırkçı söylemlerde bulunulması ardından polise haber verdiklerini aktaran F.D., şunları söyledi: “Kadın anneme aynı cinsiyetçi küfürleri etti. Ben kendi kulağımla duydum. Onu söyleyenlerin akrabaları geldi. Kadın anneme hakaret edince, polisi aradık. Polislerin yanında saldırmaya kalktılar. Bende sinirlendim elime bıçak aldım. Polis bana; ‘ben seni orada vurabilirdim. Senin elinde silah vardı’ dedi. Ama onlar bizim kapımıza kadar geldiler. Kapıya gelen adam elimde bıçağı görünce geri adım attı. Polislerin yanında Kürtleri istemiyoruz falan demediler.”

‘MAHALLELİ BİZİ DIŞLIYORDU’

Evin ikinci çocuğu olan S.D. de kendilerine yönelik sözlü saldırıların birkaç hafta önce başladığını anlattı. Kürt oldukları için mahalleli tarafından dışlandıklarını kaydeden S.D., “Salı akşamı İnci isimli komşumuz üstüme doğru yürümeye başladı, saldırdı bana ve küfür etti. Kürt olduğumuz için bizi kovdular. Saldırıdan sonra sabaha kadar tekrar saldırırlar korkusuyla uyuyamadık. Saldırı sırasında korkudan titremeye başladım” dedi.

Saldırıyı duyan HDP Ankara İl Örgütü ailenin yanına gelerek, ev bulmasını ve eşyalarını taşımasını sağladı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum