İranlı Kürt Behrouz Boochani, Birkbeck Üniversitesi'nde Skype üzerinden ders verecek

İranlı Kürt Behrouz Boochani, Birkbeck Üniversitesi'nde Skype üzerinden ders verecek

Altı yıldır Manus Adası'nda gözaltında tutulan İranlı Kürt mülteci ve edebiyatçı Behrouz Boochani, İngiltere'nin prestijli eğitim kurumlarından Birkbeck Üniversitesi’nde ders vermeye başlayacak.

Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’nda altı yıldır gözaltında tutulan Kürt mülteci Behrouz Boochani İngiltere’deki Birkbeck Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders vermeye başlayacak. Ancak adadan çıkmasına izin verilmeyen Behrouz Boochani dersleri Skype üzerinden verecek.

Boochani, Financial Times’a demecinde, “Öğrenciler ile Skpye üzerinden görüşmeler ve dersler yaptık, ve bunu yapmaya devam edeceğim. Geçen altı yıldan sonra tecrübe ettiklerimi ve hikayeyi bu anlamda dönüştürmenin genç kuşak için önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Üniversitenin hukuk fakültesi dekanı Stewart Motha şse Boochani’nin okul için önemli bir değer olduğunu söylerken, “Kitabının öğrenciler üzerindeki dönüştürücü ve eğitici etkisini gözlemledik” ifadelerini kullandı.

Manus Adası’ndaki yerlilerle birlikte yaşamaya başlayan Kürt mültecinin, cezaevi günlerinde bir yayınevine cep telefonu üzerinden gönderdiği kısa mesajlar geçtiğimiz yıl kitaplaştırılmıştı. “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) adıyla basılan kitabın Avustralya’nın en prestijli edebiyat ödülü ‘Victorian Premier’s Literary Award’ı kazanmıştı.

2013 yılına kadar İran Kürdistanı’nın İlam kentinde yaşayan 36 yaşındaki Behrouz Boochani, Kürtçe edebiyat dergisi Werya’nın kurucularından biri. Ancak 2013’te İran rejimine bağlı paramiliterler tarafından derginin bürosuna baskınlar gerçekleştirildi ve Boochani hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Göç etmek zorunda kalan Boochani, Avustralya’ya gitmek için yola çıktı ancak sığınma başvurusu Melbourne yönetimi tarafından kabul edilmeyince Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’nda yaşamaya başladı.

Manus Adası’nda yaşadıklarını “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) ismiyle kitaplaştıran ve bu kitabı cep telefonu üzerinden gönderdiği kısa mesajlarla yayın evine gönderen Boochani bu yıl Avustralya’nın en prestijli edebiyat ödülü ‘Victorian Premier’s Literary Award’ı kazandı. Boochani aynı kitapla bir yıl içerisinde dört ödül almıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.