İran'da koronavirüs nedeniyle 54 bin tutukluya ev izni

İran'da koronavirüs nedeniyle 54 bin tutukluya ev izni

İran'da Koronavirüs nedeniyle 54 bin tutukluya ev izni verilirken, siyasi tutuklular bunun dışında bırakıldı.

İran'da 77 kişinin ölümüne yol açan ve şuan 2 bin 300'den fazla vaka tespit edilen Koronavirüs nedeniyle 54 bin tutukluya ev izni verilirken, ülkede bulunan siyasi tutuklulara ise bu iznin tanınmadığı belirtildi. İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'nin talimatıyla geçen haftadan bu yana 54 bin tutukluya ev izni verildiğini aktarıldı. Cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklara bu hakkın tanınması ise tepkilere neden oldu. 

54 BİN TUTUKLU BIRAKILDI 

İran'ın Sine kentinde 2007 yılında yakalanarak önce idam cezası ardından da müebbet hapis cezası verilen Şakir Baği'nin ailesi, diğer tutuklulara tanınan hakların kendilerine de verilmesini istedi. İran'ın Kaşmer Cezaevi'nde bulunan Baği'nin ağabeyi Dirbaz Baği, kardeşinin yaşamından edişe duyduğunu belirterek, ülkede 54 bin tutukluya izin verildiğini ancak siyasi tutuklulara bu hakların tanınmadığını belirtti. 

'SİYASİ TUTUKLULAR DA BIRAKILMALI'

Koranavirüsünün ülkeyi etkisi altına aldığını ancak siyasi tutuklulara yönelik bir girişimin söz konusu olmadığını ifade eden Baği, "Şuan İran-Türkiye kapıları virüs nedeniyle kapalı ve biz hiçbir şekilde kardeşimizden haber alamıyoruz. Bu virüsün en etkili olacağı yer insanların toplu olarak kaldıkları cezaevleridir. Ancak hükümet buna ilişkin alınıp alınmadığını bile bilmiyoruz. Kardeşim şuan bir arkadaşı ile birlikte adli tutukluların konulduğu cezaevinde kalıyor. Yani o cezaevindeki herkes bırakıldı ama o iki siyasi tutuklu bırakılmadı. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyoruz" dedi. 

'BU HUKUKSUZLUK GİDERİLSİN'

Kardeşi ve diğer tutuklunun yaşamından endişe ettiklerini, yaşanacak herhangi bir durumda sorumlunun İran devleti olacağını belirten Baği, "Aile olarak her gece İran'da yaşanan ölüm durumlarını elimiz yüreğimizde izliyoruz. Yaşanan bu ölümlere rağmen siyasi tutukluların bırakılmaması çok büyük bir hukuksuzluk. Bu hukuksuzluğu gidermeleri için İran devletine çağrı yapıyoruz. Yine Türkiye, İran ve Dünya'daki tüm hak örgütlerine sesimize ses olmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. 

'ÇOCUKLARIMIZ AKIBETİNİ BİLMEK İSTİYORUZ'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvurarak yardım talebinde bulunan Baği, "Virüs olayı başlamadan önce İran'a giderek kardeşimle görüştüm. Kardeşimin adli cezaevinden başka bir cezaevine nakledilmesi için çok sayıda müracaatta bulundum ama tarafımıza bir geri dönüş olmadı. İran'da tutuklu akrabası bulunan insanlar da bu konuda bize ses vermeli ve destek olmalıdır. Çocuklarımız akıbetini bilmek istiyoruz" diyerek çağrı yaptı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.