İran: İdlib teröristlerden temizlenmeli

İran: İdlib teröristlerden temizlenmeli

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Şam'da Beşar Esad ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapıldı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif; Türkiye, Rusya ve İran'ın 7 Eylül'de Tahran'da katılacağı üçlü zirve öncesinde Suriye'nin başkenti Şam'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Zarif, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye Başbakanı İmad Hamis ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le görüştü.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Zarif ve Muallim'in üçlü zirveye hazırlık için siyasi ve askeri gelişmeleri ele aldıkları" belirtildi.

Fars haber ajansı ise Zarif'in şu açıklamayı yaptığını aktardı: "Tüm Suriye toprakları korunmalarıdır. Tüm mezhepler ve gruplar ortaklaşa olarak yeniden inşaya başlamalıdır ve yerinden ayrılanlar ailelerinin yanına dönmelidir. İdlib'in kalan bölümlerindeki teröristler temizlenmelidir ve bölge yeniden Suriye halkının kontrolüne geçmelidir."

Devlet Başkanı Esad'ın ofisinden yapılan açıklamada da, "İki taraf da, Batı ülkelerinden Suriye ve Tahran'a yönelik baskıların, iki ülkenin ilkelerini korumaya devam etmelerine engel olmayacağını savundu" ifadeleri yer aldı.

ÇAVUŞOĞLU: FELAKET OLUR

Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İdlib'le ilgili gelişmeleri yorumladığı son açıklamasında, "İdlib'de ateşkesin bozulması Suriye için, bölge için felaket olur" dedi. Kuzey Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında İdlib'le ilgili şunları söyledi: "Astana Anlaşması'nın devamı için gerek İran, gerekse Rusya nezdinde temaslarımızı sürdürüyoruz. Askerlerimiz arasında, istihbaratımız arasında bu konuda görüşmeler sürüyor. Nasıl engellenir, bundan sonra buralarda nasıl adımlar atılır, terör örgütlerine karşı birlikte neler yapılır konuşuyoruz. Her zaman söylediğimiz bir şey var. İdlib'de ateşkesin bozulması Suriye için, bölge için felaket olur. İnsani bakımdan bir felaket olur. İdlib bölgesi, Astana ile belirlenen çatışmasızlık bölgelerinden son kalanıdır. 3,5 milyon insan burada yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu Tahran'da Ruhani ve Putin'le görüşecek. Ama biz zirve öncesi temasları sürdürüyoruz ki buradan olumlu sonuç çıksın."

Rusya ve İran, İdlib'de cihatçı gruplara karşı operasyon yapılmasını savunuyor ancak Türkiye oparasyona karşı çıkıyor. (BBC)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.