İran Devrim Muhafızları, İngiliz petrol tankerini alıkoydu

İran Devrim Muhafızları, İngiliz petrol tankerini alıkoydu

İran'a ait petrol tankerine el konulmasına misilleme olarak, İran Devrim Muhafızları İngitere'ye ait bir petrol tankerini alıkoydu.

İran ve İngiltere arasındaki petrol tankeri krizi sürüyor. İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nda İngiliz bandıralı bir petrol tankerine alıkoydu.

İran Devrim Muhafızları, İngiltere’ye ait “Stena Impero” isimi petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’nda durdurulduğunu ve alıkonulduğunu açıkladı. Tankerin, “uluslararası denizcilik kurallarına uymadığı” gerekçesiyle durdurulduğu belirtildi.

Tankerin durdurulmasıyla ilgili olarak İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yazılı açıklamada, “Körfez’deki olayla ilgili acilen daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor ve durumu değerlendiriyoruz” denildi.

‘İNGİLTERE UYARILARI DİKKATE ALMADI’

İran’ın Hürmüzgan Eyaleti Denizcilik ve Liman İşletmeleri Genel Müdürü Murad Afifipur, İngiltere bandıralı Stena Impero adlı petrol tankerinin İran’ın uyarılarını dikkate almadığı için durdurulduğunu söyledi.

Afifipur, İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İngiltere’ye ait petrol tankerinin yapılan uyarıları dikkate alınmaması nedeniyle Hürmüzgan eyaletindeki Bender Abbas Limanı’na çekildiğini belirtti. Afifipur, şunları kaydetti:

“İngiltere’ye ait petrol tankerinin durdurulmasının nedeni, bulunduğu konumu gösteren sinyali kapatarak Hürmüz Boğazı’nda gemilerin kullandığı güzergaha aykırı bir yerden geçmesi ve İran’ın uyarılarını dikkate almaması.”

Tankerin sahibi olan “Stena Bulk and Northern Marine Management” şirketi de yazılı açıklama yaptı.

Tankerle iletişimin kesildiği aktarılan açıklamada,”Stena Impero tankerine Hürmüz Boğaz’ından geçtiği sırada uluslararası sularda İngiltere saatiyle 16.00 sıralarında kimliği belirsiz araçların ve bir helikopterin yaklaştığını doğrulayabiliriz. Şu anda kuzey istikametinde İran’a doğru hareket halindeki tankerle iletişim kuramıyoruz” ifadelerine yer verildi.

İKİNCİ BİR TANKERE DAHA ALIKONULDUĞU İDDİASI

İran, Hürmüz Boğazı’nda İngiltere’ye ait bir petrol tankerini daha alıkoyduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

İran devlet televizyonunun Basra Körfezi’ndeki askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tahran yönetiminin ikinci bir İngiliz tankerine müdahale etmediği belirtildi.

Bugün Hürmüz Boğazı’nda sadece Stena Impero adlı petrol tankerinin alıkonulduğu, Liberya bandıralı Mesdar adlı petrol tankerine ise müdahale edilmediğini kaydedildi.

Haberde ayrıca Mesdar adlı petrol tankerinin Basra Körfezi’nde rutin görevini sürdüren silahlı kuvvetler tarafından kontrol edildiği ve çevre ile ilgili kararlar konusunda bilgilendirildikten sonra tankerin yoluna devam ettiği ifade edildi.

Küresel deniz trafiğini izleyen Marine Traffic’te, Suudi Arabistan’ın Ras Tanura Limanı’na doğru gitmekte olan hareket halindeki Liberya bandıralı Mesdar adlı petrol tankerinin yönünü aniden İran kıyılarına çevirdiği görülmüştü.

TRUMP: İNGİLTERE İLE GÖRÜŞECEĞİZ

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın İngiltere’ye ait bir tankeri Hürmüz Boğazı’nda alıkoymasına ilişkin, “İran’ın sadece sorun yarattığını ve konuyu İngiltere ile görüşeceklerini” söyledi.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’ın bahçesinde basın mensuplarına, İran’ın alıkoyduğu İngiltere tankeriyle ilgili açıklama yaptı.

“Olaya bir veya iki tankerin karıştığını” aktaran Trump, İngiltere ile bu konuyla ilintili olarak aralarında yazılı bir anlaşma olmadığını hatırlattı.

ABD’nin kendi enerji kaynaklarını kullanması sebebiyle söz konusu bölgede çok fazla petrol tankerinin olmadığını ifade eden Trump, bölgedeki ABD gemilerinin çoğunlukla savaş gemileri olduğunu söyledi.

TRUMP, MACRON’LA DA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Beyaz Saray’dan, Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede “İran’ın hiçbir şekilde nükleer silahlara sahip olmasına izin verilmeyeceği” hususunda bir kez daha mutabık kalındığı bildirildi.

Diğer yandan konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Garrett Marquis, İran’ın bir İngiliz tankerini alıkoyduğu yönündeki haberleri yakından takip ettiklerini kaydetti.

Marquis, “ABD, İran’ın bölgedeki zararlı eylemlerine karşı İngiltere ve müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edecektir” ifadesini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.