Irak Parlamentosu yeni başkanını seçti

Irak Parlamentosu yeni başkanını seçti

Sünni Araplara verilen Parlamento Başkanlığı'nın 2 yardımcılığından birine Şii Arap diğerine ise bir Kürt seçiliyor.

Irak Parlamentosu bugün yapılan oturumda yeni başkanını seçti.

Irak Parlamento’sunun yeni başkanı Muhammed Helbusi oldu.

Vataniye Koalisyonu'nun adayı olarak seçimlere katılan Muhammed Helbusi, 329 üyeden oylamaya katılan 298'inin 169’unu alarak başkan seçildi.

Devam eden seçimler sonrasında Irak Parlamentosu 1. Başkan Yardımcılığına da milletvekili Hasan Kerim Kebi seçildi. Şii adaylar arasından seçilen Hasan Kerim Kebi’den sonra 2. Başkan Yardımcısının da Kürtlerden seçilmesi bekleniyor.

1. Başkan Yardımcısı seçilen Hasan Kabi oylamaya katılan 280 milletvekilinin 210’unun oyunu alırken rakibi Felah Eyd Eli 33 parlamenterin oyunu alabildi.

CUMHURBAŞKANI KÜRT, PARLAMENTO BAŞKANI SÜNNİ ARAP, BAŞBAKAN Şİİ ARAP

Irak'ta yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen Parlamento Başkanlığı Sünni Araplardan seçilirken, yardımcılıklarına Şii Araplar ve Kürtler getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı ise Kürtlere verilirken, iki yardımcısından biri Şii diğeri ise Sünni Araplardan seçiliyor. Irak'ta Başbakanlık görevini ise Şii Araplar yürütüyor.

Irak’ta 12 Mayıs 2018’de yapılan genel seçimlerden sonra Irak Parlamentosu ilk olarak 3 Eylül’de toplanmış ve Parlamento Başkanı ile Irak Cumhurbaşkanı’nı seçmek için çalışmalara başlamıştı.

SÜNNİLER YARIŞA 5 ADAY İLE KATILDI

Irak Parlamentosu Başkanlığı seçiminde Sünni Araplardan Muhammed Halbusi’nin yanı sıra Usame Nuceyfi, Talal el-Zavbaii, Raad Dahleki ve Ahmed Cuburi aday olarak katılmışlardı.

Gizli oylama ile yapılan seçimler öncesinde adaylara ilişkin yaşanan tartışmalar nedeniyle Mukteda Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu’nun milletvekilleri ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Türkmen milletvekilleri oturumu terk ederek oylamaya katılmamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.