Irak Dışişleri Bakanı: Türk ordusu topraklarımızdan çekilsin

Irak Dışişleri Bakanı: Türk ordusu topraklarımızdan çekilsin

BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, 9 kişinin katledildiği saldırıyı TSK'nin yaptığını tespit ettiklerini belirterek, Türkiye'nin Irak topraklarından çıkarılması için karar alınmasını istedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda yaptığı açıklamada Türkiye'nin Irak'tan çekilmesini konusunda karar alınmasını istedi. Hüseyin, 20 Temmuz'da Zaxo ilçesine bağlı Perex köyünde piknik alanında yapılan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapıldığını tespit ettiklerini belirtti.  

Irak'ın egemenliğine yönelik askeri ihlallere son verilmesi ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesi için 2018'den bu yana Türkiye makamlarına 296 protesto notası verdiklerini belirten Hüseyin, BMGK’den, Türkiye’nin Irak topraklarının tamamında askeri güçlerini çekmesini zorunlu kılan acil bir karar yayınlaması talebinde bulundu.

4 TALEP

Hüseyin, "Bugün ve daha sonra kuşkusuz Türk tarafından, kendi iç meseleleri olan Kürdistan İşçi Partisi ile bağlantılı temelsiz argümanları öne sürerek, ülkesinin askeri güçlerinin Irak toprakları içindeki varlığına ilişkin çeşitli gerekçeler duyacağız. Türkiye, Irak ile Türk askeri varlığına izin veren bir anlaşma olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, ülkesinin Irak'ın egemenliğini ihlal eden eylemlerini haklı çıkarmak için Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesini (Meşru müdafaa hakkı) uyguladığını söylüyor ki bu aynı madde Türkiye'nin Irak toprakları içindeki askeri ihlallerini Güvenlik Konseyi'ne bildirmesini gerektirir. Dolayısıyla kullandığınız maddenin gerekleri uygulanmıyor, aksine Birleşmiş Milletler Sözleşmesini ihlal ediyor” şeklinde konuştu.

Hüseyin, Türkiye'nin Irak topraklarından askeri güçlerini geri çekmesini zorunlu kılan bir kararın çıkarılmasını, saldırıların güçlü bir şekilde kınanmasını ve faillerinden hesap sorulması için bağımsız bir uluslararası ekibin oluşturulmasını, Irak ile Türkiye arasındaki duruma ilişkin maddenin Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmasını, son bombardımanda turizm faaliyetlerinde yaşanan ziyan için Türkiye'nin tazminat ödemeye mecbur edilmesini istedi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.