Irak Cumhurbaşkanı: Koltuğu Bırakmaya Hazırım

Irak Cumhurbaşkanı: Koltuğu Bırakmaya Hazırım

Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Berham Salih de istifa sinyali verdi. Salih,'in üzerinde hükümeti kurma görevini devretmesi için baskılar artıyor.

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin sunulmamasına karşı aylardır gösterilerin devam ettiği Irak'ta, bir istifa işareti daha geldi. 

Ülkenin Kürt Cumhurbaşkanı Berham Salih, bugün yaptığı açıklamada baskıların devam etmesi halinde koltuğunu bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Salih'in üzerinde hükümeti kurma görevini Esad İdani'ye vermesi için haftalardır baskı var.

2018'de cumhurbaşkanı seçilen Berham Salih, daha önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) başbakanlık ve Irak başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

Irak'ta bir önceki başbakan Adil Abdülmehdi, yüzlerce göstericinin hayatını kaybettiği protestolar sürerken istifa etmişti.

1 Ekim'den beri sürüyor

Iraklılar, "işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini" protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.

Eylemciler aynı zamanda "İran'ın ülkedeki nüfuzunun artmasına" da tepkili.

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etmesinin ardından eski rejimin devrilmesinden bu yana, İran'ın ülkede etkisi önemli ölçüde artarken, Tahran'ın buradaki silahlı grupların yanı sıra ülkeyi yöneten Şii partilerle de yakın ilişki içinde olduğu belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.