Irak Başbakanı Abdülmehdi istifasını sunacak

Irak Başbakanı Abdülmehdi istifasını sunacak

Irak'ta 400'den fazla kişinin öldüğü protestoların ardından Başbakanı Adil Abdülmehdi, istifa edeceğini açıkladı. İstifa, Irak Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin liderlik değişimi çağrısına cevaben geldi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi yaptığı açıklamada, istifasını meclise sunacağını söyledi. Açıklamada Abdülmehdi’nin çağrısının, Irak Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin hükümet değişikliği çağrısına yanıt olarak geldiği bildirildi.

Sistani daha önce “Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak’ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı” demişti. Abdülmehdi’nin açıklamasında “Bu çağrıya yanıt olarak, mümkün olduğu kadar kolaylaştırmak için, meclise istifamı sunacağım, hükümet liderliğinden istifa talebimi ileteceğim” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, istifanın ne zaman teklif edileceği belirtilmedi. Meclis pazar günü toplanacak.

PROTESTOLARDA EN AZ 400 KİŞİ ÖLDÜ

Reuters haber ajansı, çoğunlukla silahsız gençlerin katıldığı Irak protestolarında ölü sayısının 400’ü geçtiğini açıkladı. Çarşamba günü, protestocuların Necef’teki İran Konsolosluğu’nu ateşe vermesinin ardından, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet de arttı.

Perşembe günü Nasiriye’de 46, Necef’te 12 ve Bağdat’da dört kişi hayatını kaybetti. Irak Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani, Irak’ta protestoculara yönelik saldırıları kınadı.  Protestoculara şiddet uygulamanın ‘haram’ olduğunu söyeyen Sistani, “Barışçıl gösterilerin mülk veya insanlara yönelik saldırılara dönüşmesine izin vermemelidir” dedi. Sistani sözlerine şöyle devam etti: “Sistani, “Irak’ın düşmanları ülkeyi diktatörlük çağına geri döndürmek için kaos ekmeye ve ülkeyi iç savaşa götürmeye çalışıyor. Herkes bu fırsatı engellemek için birlikte çalışmalı.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.