İnternette nelerden şüphe ediyoruz?

İnternette nelerden şüphe ediyoruz?

teyit.org ilk içgörü raporunu yayınladı: Kullanıcılar en çok politik haberlerde şüpheye düşüyor.

teyit.org bir yıl boyunca kullanıcılardan topladığı şüpheli haberlere dair ilk içgörü raporunu yayınladı. “İnternette nelerden şüphe ediyoruz?” başlığıyla yayınlanan rapor, teyit.org takipçilerinin doğruluğundan emin olamadığı, yanlış olduğunu düşündüğü veya gerçeğinin ne olduğunu bilmek istediği için gönderdiği 7 bin 628 mesajın verisiyle hazırlandı.

EN ÇOK POLİTİK HABERLERDEN ŞÜPHE EDİLİYOR

Rapor, kullanıcıların internette hangi iddialardan, hangi türdeki içeriklerden şüphe ettiklerine ve şüphelenilen içerikleri göndermek için hangi mecraları kullandıklarına dair temel içgörüler taşıyor.

Kasım 2016 ile Ekim 2017 tarihleri arasındaki verilerden oluşturulan raporun sonuçlarına göre;

Bir yıl içerisinde teyit.org’a gönderilen 7 bin 628 mesaj ile 3 bin 820 tekil şüpheli içerik bildirildi.

  • Toplamda 5 bin 652 kişi teyit.org’a ihbar gönderirken en az iki kez şüpheli içerik gönderen kişi sayısı bin 119.
  • Toplam ihbar sayısı ele alındığında en çok ihbar gönderilen ay 999 ihbarla Temmuz 2017 oldu. teyit.org’un takipçi sayısıyla kıyaslandığında en yoğun ay, 794 ihbar ile 2016’nın Aralık ayı oldu.
  • teyit.org iletilen şüpheli haberlerin yüzde 16,12’sini sonuçlandırdı. Yeterli delile ulaşılamayan ya da teyit.org’un yayın politikasına uymadığından dolayı sonuca ulaşmayan şüpheli haber oranı yüzde 64,75. Yüzde 8,36’sı teyit.org’un yayın politikasına ve metodolojisine göre incelemeye alınmadı. Yüzde 10,76’sı ise önem, aciliyet ve yaygınlık öncelikleri sebebiyle arşive alındı.
  • Doğrulanması talebiyle teyit.org’a gönderilen şüpheli içerikler, International Press Telecommunications Council’in (IPTC) hazırladığı konu başlıklarından yararlanılarak 17 başlıkta kategorize edildi.
    teyit.org’a gönderilen ihbarların konu başlıklarına göre dağılımı ele alındığında iletilen tüm ihbarlar içinde “Politika” konu başlığındaki içerikler yüzde 51 ile en büyük paya sahip. Politika başlığını yüzde 6,78 ile
  • “Eğitim”, yüzde 6,27 ile “Kriz” ve yüzde 6,20 ile “Kent-Çevre” başlıkları takip etti.
  • teyit.org’a gönderilen şüpheli içeriklerin yüzde 42,11’inin türü “Görsel” olarak öne çıkıyor.

Ayrıca rapor, özellikle kriz anlarında neden daha fazla yanlış bilgi ve şüpheli içeriğin dolaşıma girdiğine dair cevaplar sunmaya çalışırken, kutuplaşma ve gündelik kaygıların, haber tüketimi üzerindeki izlerini takip ediyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.