İngiltere'de her yıl 7 bin kişi aşırı sıcak nedeniyle ölebilir

İngiltere'de her yıl 7 bin kişi aşırı sıcak nedeniyle ölebilir

İngiliz parlamentosunun raporuna göre, iklim değişikliğine karşı önlem alınmazsa her yıl 7 bin kişi sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedebilir.

İngiltere’de hazırlanan bir raporda, hükümetin ilklim değişikliği konusunda adım atmaması halinde, ülkede 2050’ye kadar her yıl 7 bin kişi ölebileceği belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, İngiliz parlamentosunun Çevre Denetleme Komisyonu, ilklim değişikliğiyle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, Meteoroloji Dairesi’nin 2040’lara kadar yazları hava sıcaklığının 38.5 dereceye çıkabileceğine ilişkin uyarısına dikkat çekildi.

Küresel ilklim değişikliğine karşı uygulanan önlemlerin yetersiz kalacağı belirtilen raporda, 2050’ye kadar her yıl 7 bin kişinin sıcaklardan ölebileceği uyarısı yapıldı.

Yüksek sıcaklar, özellikle yaşlılarda kalp, böbrek ve solunum yolu rahatsızlıklardan ölümlere neden oluyor. İngiltere’de 2003 yılındaki sıcaklarda bakım evlerindeki yaşlılar arasında ölüm oranları yüzde 42 oranında artmıştı.

Bilim insanları mevcut küresel sıcak hava dalgasının kesinlikle iklim değişikliğinden kaynaklandığı konusunda şüphe belirtse de, birçok uzman karbon emisyonları nedeniyle gelecekte sıcak hava dalgalarının daha sık ve şiddetli olacağı konusunda hemfikir.

‘ÇALIŞMA SAATLERİ VE KIYAFET KURALLARI ESNETİLMELİ’

Parlamento komisyonunun raporunda sıcaklarla baş edebilmek için ulaşımda, okullarda ve işyerlerinde yeni önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Halihazırda, İngiltere’deki otoyolların sadece yüzde 50’sinin aşırı sıcaklara dayanma kapasitesi olduğu belirtiliyor. Geçen ay bazı bölgelerde tren rayları aşırı sıcaklar nedeniyle eğilmişti.

Komisyon okullarda, işyerlerinde eğitim ve çalışma saatleriyle kıyafet kurallarının esnetilmesi çağrısında bulunurken, belediyelerin daha fazla ağaç dikmesi ve yeşil alanları koruması gerektiğine dikkat çekti.

Sıcaklar, ülkenin görece serin ve yağışlı kuzey-batı bölgeleri dahil her yerinde su kaynakları ve tarım üzerinde baskı yaratıyor. Örneğin patates üretiminin 2050’ye kadar yüzde 80 oranında düşebileceği söyleniyor.

‘SICAK HAVA DALGASI YOKSULLARI VURACAK’

Sıcak hava dalgasının özellikle yoksul ülkelerde büyük yıkıma yol açabileceği belirtiliyor.

İngiltere’deki Sussex Üniversitesi tarafından yayımlanan bir raporda, sıcak hava dalgasının ekonomileri tarıma dayalı olan yoksul ülkelerde büyümeyi yavaşlatabileceği, bu ülkelerin sıcaklık artışlarına dayanabilmesi için ekonomilerini üç kat büyütmek zorunda oldukları kaydedilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.