IMF: Finansal riskler artıyor

IMF: Finansal riskler artıyor

IMF, küresel finansal istikrara yönelik risklerin, ticari gerilimlerle arttığı uyarısında bulundu. Ayrıca küresel borçların yüzde 50 arttığı tespiti yapıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel finansal sistem için risklerin, giderek yükselen ticari gerilimlerle son altı ayda arttığı uyarısı yaptı.

IMF’nin, Bali’de yapılan IMF-Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde yayınladığı “Küresel Finansal İstikrar Raporu”nda, gelişmekte olan piyasalarda baskının tırmanması veya küresel ticari ilişkilerin daha da kötüleşmesi halinde risklerin keskin şekilde yükseleceğine dikkat çekildi.

Raporda, “Küresel finansal istikrar için kısa vadeli riskler bir miktar arttı. Piyasa katılımcıları finansal koşullarda keskin bir sıkılaşma riski konusunda kayıtsız görünüyorlar” denildi.

Raporda, “Finansal düzenleme reform ajandası tamamlanmalı ve reformlardan geri adımdan kaçınılmalı. Potansiyel sistemsel risklerin düzeltilmesi için finansal düzenleme ve gözetemin daha aktif şekilde kullanılması gerekli” çağrısı da yapıldı.

IMF ayrıca küresel borç düzeylerinin 2017’de 182 trilyon dolara ulaştığını ve son 10 yılda yüzde 50 büyüdüğüne dikkat çekti.

IMF’nin yayınladığı Mali Monitor raporunda, buna karşılık değerleri artan kamu varlıkları hesaba katıldığında, “resmin daha az umutsuz” göründüğü mesajı verildi.

Mali Monitör raporunda, global GSYH’nin yüzde 61’ine sahip olan 31 ülkenin toplam kamu varlıklarının 101 trilyon dolar olduğu vurgulandı. IMF bu ülkelerin 101 trilyon dolar tuturındaki kamu varlıklarının, gayri safi yurt içi hasılalarının iki katı olduğuna dikkat çekti.

(DHA)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.