İmamoğlu: 17 ilçede sayım tamamlandı

İmamoğlu: 17 ilçede sayım tamamlandı

YSK'nin geçici verilerine göre İstanbul'da seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu, 17 ilçede sayımın sona erdiğini, Binali Yıldırım'la aralarındaki farkın 18 bin 742 olduğunu söyledi.

İstanbul’da Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararı üzerine geçersiz oyların bu sabah itibariyle üçte biri sayıldı. Son duruma ilişkin bilgi veren Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu, “Sayım 17 ilçe sonuçlandı. 119 bin 652 geçersiz oy sayıldı. 18 bin 742 aradaki fark” dedi.

İktidar tarafından tüm ilçelerde oyların yeniden sayılmasının istendiğini belirten İmamoğlu, bunun soyut bir kavram ve itiraz olduğunu vurgulayarak, “Çünkü yeniden sayım, kendi görevlilerinin sayım günü şerh koyduğu sandıklarda yapılır normalde. Böyle bir durum yok ama tüm oyların yeniden sayılmasını istiyorlar. Bütün seçimleri sıkıntıya sokuyorsunuz. Süreci siz hazırladınız, güvenlik önlemlerini siz aldınız. Açıklama yaptınız, ‘dünyanın en güvenilir sistemine sahibiz’ dediniz. Şimdi şaibe diyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

İmamoğlu, gittiği Eyüp Sultan Camii’nin yetkililerce kendisine açılmadığını, bu nedenle yandaki küçük türbede dua ettiğini de söyledi.

İmamoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında soruları yanıtladı.

– (Küçükkaya: İç dünyanız ne diyor size? Türkiye size tanımıyordu, şaşkın mısınız?) Şaşkın değilim. Çünkü biriktirmiş insanlarız. Ben 48 yaşındayım, bu arada iç dünyan bana çok genç olduğunu söylüyor. 48 yıl ciddi bir birikim. Atatürk Samsun’a çıkmaya karar verdiği zaman 38 yaşındaydı. Bazen sorumluluk almak gerekiyor. Atatürk’ün varlığı benim için manevi bir güvence.

SAYIMIN BU HAFTA SONU BİTMESİ GEREKİYOR

-Sürece katkı veren avukatlarımıza, çalışanlarımıza, kadınlara, gençlere teşekkür ediyorum. Keşke bu süreç uzamasaydı. 17 ilçede sayım bitti. Fark 18 bin 742. İlçe seçim kurulları bunları sisteme giriyor. Burada bir süreci daha söyleyeyim, toplam 119 bin 652 geçersiz oy sayıldı. 318 bin toplam oy var biliyorsunuz. Sayılanlar beşte ikisi yani. Sayılan geçersiz oylarda 785 oy bizim adımıza kaydedildi. 198 bin oy daha var sayılmayı bekleyen. Yaptığımız simülasyonlara göre sayım tamamlandığında 18 bin ila 20 bin arasında fark olabilir. Burada yüzde 5 yanılabiliriz tabii. 120 bin oyda 1200 fark etmiş. Bu yüzde 1.2. Tuzla’dan gece oy geldi, rakamı tam hatırlamıyorum 60 civarında aleyhimize sonuç çıkmış ama Üsküdar’da lehimize çıktı. Sayımın Bu haftasonu bitmesi gerekiyor.

YSK, SOYUT KAVRAMLAR ÜZERİNDEN KARAR ALIYOR

-Normal işleyiş, seçim akşamı geçersiz sayılan oylarla ilgili şerh koyarsınız, sonra da o sandığa itiraz edersiniz. Şu an yapılan işlemler soyut kavram üzerinden yürütülüyor, çünkü kendi görevlileri dahi şerh koymamış. Bütün geçersiz oylar, tüm Türkiye sayılsın o zaman. Yapılması gereken birinci olarak, maddi hataların düzeltilmesi. Bakırköy’den örnek verdim. 177 oyum vardı benim ama 1 oy yazılmış. Bunun gibi maddi hatalar için itiraz edilmese bile YSK düzeltme yapabiliyor. İkincisi, ‘benim burada itirazım var’ diyorsun. YSK bu konuda karar verebiliyor. Bütün oyların sayılması soyut bir kavramdır. Örnek Ankara’da sayılmadı 2014’te oylar.

-Bugün en çok ihtiyacınız olan şey insan. İhtiyaç duyduğunuz kim, toplumdaki herkes aslında. Doğru insanlar kendi konularında uzman insanlar. Belediye başkanı olduğum gün ben Alpaslan Türkeş’i anarım, Demirel’i de, Erbakan’ı da hep anarım. Herkesle aynı düşünmek zorunda değilim.

-‘Dünyanın en güvenilir seçim sistemine sahibiz’ diye açıklama yaptınız. 1 milyonun üzerinde kişi görevli diye açıklama yaptılar. Şimdi şaibe diyorlar.

KAYGILARIMIZ VAR, O NEDENLE NÖBET TUTUYORUZ

– Neden nöbet tutuyoruz? Çünkü korunması konusunda kaygılarımız var. Bugün konuşulması gereken şey, 2019’dayız yıllar öncesinden bu aslında köydeki muhtarlık muhabbetinden başlar, oy sandıkta kazanılır. Koruyacaksınız oyunuzu.

– 318 bin makul seviyelerde bir geçersiz oydur. Bir önceki seçime göre daha az geçersiz oy var.

AA SİZDEN Mİ VERİ ALDI?

– (Küçükkaya’nın AKP’li Yavuz ‘en şaibeli seçim’ hatırlatması üzerine) Çok acı. Aynı kişinin çok güvenilir seçim diye tanımladığı seçime şaibeli diyorsa, herkesi zan altında bırakıyor. Şaibe dediğiniz yerde 25 ilçede siz seçimi kazanıyorsunuz. Şaibe dediğiniz yerde AA süreci yönetiyor. AA kimden veri aldı? YSK Başkanı açıklama yaptı biliyorsunuz. AA kimden bilgi aldı? Sizden mi aldılar? Ben kaybedene kadar tekrar sayım mı yapılacak? Yeniden seçim dedikleri ‘kazanana kadar seçim’ mi acaba? Ben hiçbir şeyden korkmam.

-(Binali Yıldırım’ın kendisine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine) 3 bin oyla kendinizi kazandı diye ilan ettiniz. Şimdi 20 bin oylarda geridesiniz, ‘hakkımız yendi’ diyorsunuz.

(Eyüp Sultan fotoğrafı hakkında açıklama) Ben dedim ki camiye girmeyeyim. Eyüp Sultan Hazretlerinin olduğu yer daha gizli bir yer. Açılmadı biliyor musunuz? Ben de kıldım orada daha önce. Niye camiye girmeyeyim dedim? Eyüp Sultan’a gittiğimi basına duyurmamıştım. Yandaki küçük türbede dua ettim. Bu memleket bizim. Türbe, cami, cemevi, yaşam bizim. Hayat bizim. 25 yıldır yönetiyorsunuz, anlıyorum. Teslim etmek zor gelebilir anlıyorum. Ama demokrasi bu işte.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.