İklimsel değişimler 7 bin yıllık Atacama mumyalarını çürütüyor

İklimsel değişimler 7 bin yıllık Atacama mumyalarını çürütüyor

Güney Amerika’da 7 bin yıl öncesine ait olan mumyaların da iklimsel değişimler nedeniyle bozulduğu ortaya çıktı.

Araştırmada, Şili’nin kuzeyindeki Atacama Çölü’nde bulunan ve Mısır uygarlığından binlerce yıl önce geliştirilen mumyalama teknikleriyle korunan mumyalar incelendi. Buna göre, binlerce yıl boyunca bozulmadan kalan mumyalar, birçok bakteri türünün hedefi olarak çürüdüler.

Laboratuvar ortamında Atacama Çölü’nde yer altına gömülen mumyaların doğal ortamının aynısının oluşturulmasıyla yapılan çalışmada, Chinchorro kültürüne ait metotlarla mumyalanmış domuz derisi de kullanıldı.

Harvard Üniversitesi ekibinin çalışmasına ait sonuçlara göre, bakteriler ılıman iklimlerde daha fazla ürüyorlar. Dünya üzerindeki iklimsel değişimler nedeniyle Atacama Çölü’nde de ılıman iklim hakim olmaya başladı ve böylece mumyaların çürümesine yol açan bakterilerde ciddi bir çoğalma yaşandı. Bu bakteriler de, cesetlerin mumyalanmış derilerine saldırarak, çürümelerine yol açtılar.

Avcılık ve toplayıcılıkla yaşayan Chinchorro Kültürü’ne ait insanlarda ölüleri mumyalayarak gömme geleneği günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar eskiye gidiyor. Atacama Çölü ve çevresinde yapılan alt yapı çalışmaları nedeniyle de yüzlerce mumyalanmış cesedin açığa çıkmasına yol açarken, bu mumyaların olduğu gibi korunabilmeleri ise giderek zorlaşıyor.

Chinchorro Kültürü’nün bilim insanlarını ilgilendiren bir diğer farklı yanı ise, mumyalanmış olarak gömülen cesetlerin büyük bir kısmının çocuklara ait olması. Kimi bilim insanları, Chinchorro insanının yaşadığı bölgelerdeki yeraltı su kaynaklarında yüksek oranda bulunan arsenikten kaynaklı zehirlenmelerden dolayı çocuk ölümlerinde artış olduğunu da düşünüyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.