İHD Cezaevi Komisyonu: Hasta tutuklular aşı takvimine alınmış değil

İHD Cezaevi Komisyonu: Hasta tutuklular aşı takvimine alınmış değil

“F Oturumu”nun 463’üncü haftasında 81 yaşında ağır hasta tutuklu Sıddık Güler’in durumuna dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, henüz aşı takvimine dahi alınmamış hasta tutuklular konusunda adım atılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri "F Oturumu"nu, 463’üncüsü haftasında Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinde düzenledi. 

Bu hafta İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sıddık Güler’in duruma dikkat çekildi. Açıklamayı okuyan Komisyon üyesi Nuray Şimşek, salgın döneminde daha da önemli hale gelen cezaevlerindeki hak ihlallerinin hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi.

RİSK ALTINDAKİ TUTUKLULAR AŞI TAKVİMİNE ALINMIŞ DEĞİL!

Sağlık hakkına erişimin durma noktasına gelmesinin tutuklular için büyük yaşamsal risk oluşturduğunun altını çizen Şimşek, risk altındaki tutukluların henüz aşı takvimine alınmadığı bilgisini paylaştı. Şimşek, yetkililerin bu yaklaşımdan dolayı tutuklulara dair endişelerinin arttığını ifade etti.

Şimşek, ağır hasta olduğunu dile getirdiği 81 yaşındaki Güler sağlık durumu hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “1994 yılında tutuklanmıştır. Hapiste olduğu süreçte kalp hastalığına yakalanmış, giderek ağırlaşan hastalığının hapishanede kalmasına engel olduğu belirtilerek 2004 yılında infaz ertelemesi kararı verilerek serbest bırakılmıştır. Sıddık Güler hastalığında iyileşme olmadığı halde 2009 yılında yeniden tutuklanarak infazına devam edilmiştir.” 

İHTİYAÇLARINI TEK BAŞINA KARŞILAYAMIYOR

Yüksek tansiyon, nefes darlığı gibi hastalıkları bulunan Güler’in ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını söyleyen Şimşek, salgından kaynaklı ağır risk altında olmasına rağmen Güler’im hala cezaevinde tutulduğunu vurguladı.

Salgın nedeniyle ailesiyle sık sık görüşemediğini belirttiği Güler’in, sağlık ve beslenme gibi taleplerinin de cezaevi yönetimi tarafından karşılanmadığını ailesine bildirdiğini ifade eden Şimşek, Güler’in kızının kendilerine, “Telefon görüşmelerinde dahi konuşmakta zorlanan ve sadece kendisine sorulan sorulara kısa yanıtlar verebilen babasının, tek başına yaşayamayacak ve cezaevinde kalamayacak” dediğini aktardı. 

Şimşek, Güler’in kızının yine ‘babamın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu konuda ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kuruluşları duyarlı olmaya çağırıyoruz. Babamın son zamanlarını ailesiyle geçirmesini istiyoruz’ şeklinde talepleri olduğunu belirtti.

YETKİLİLERE 'ADIM ATIN' ÇAĞRISI

Güler ve diğer tüm hasta tutukluların sağlığa erişim ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyleyen Şimşek, yetkilileri salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için hasta tutukların derhal serbest bırakılmaları yönünde acil adımlar atmaya davet etti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.