İdlib'de yüksek gerilim: Cihatçılar bir kasabayı daha ele geçirdi

İdlib'de yüksek gerilim: Cihatçılar bir kasabayı daha ele geçirdi

Türkiye sınırındaki İdlib'de, HTŞ (eski el Nusra) nüfuz alanını genişletiyor. Örgütün bir kasabayı daha ele geçirmesi sonrasında ÖSO militanları İdlib yönüne kaydırılmaya başladı.

Suriye’de gözlerin ABD’nin çekilmesine ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekât açıklamasına çevrildiği bir dönemde, Türkiye sınırında cihatçı örgütlerin kontrolünde bulunan İdlib vilayetindeki ‘iç çatışma’ derinleşiyor.

El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ – eski adıyla el Nusra) ile Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu (ÖSO) arasındaki gerilim bir haftadır devam ederken, ÖSO’nun bölgeye yığınak yaptığı haberleri geliyor.

Reuters’ın yerel kaynaklarına dayandırdığı habere göre, geçen hafta Darat Izza adlı stratejik kasabayı el egeçiren HTŞ dün de Atareb kasabasına girdi. Örgütün sivil nüfusun da yaşadığı kasabanın yönetimini ele geçirdiği, radikal İslamcı ideolojiyi benimsemeyen militanları kasabadan çıkardığı belirtiliyor. Habere göre, HTŞ’nin kontrolünü bu şekilde genişletmesinin ardından ÖSO yeni bir saldırıyı püskürtmek için Türkiye sınırına yakın bölgelere birlik konuşlandırmaya başladı.

‘FIRAT’IN DOĞUSUNDAN UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR’ İDDİASI

Suriye Ulusal Ordusu’nın sözcüsü sıfatıyla Reuters’a konuşan Yusuf Hamud, “Tahrir el Şam’ın Halep ve İdlib kırsalındaki saldırganlığını püskürtme kararı aldık. Yayılmalarını ve daha fazla köy ile kasabayı kontrol etmelerini engellemek için bu bölgelere güç gönderiyoruz” dedi. Hamud, cihatçı HTŞ’yi, ÖSO güçlerini üzerine çekerek, Menbic ve Fırat’ın doğusundaki olası bir harekâta katılmasını engellemeye çalışmakla suçladı.

ŞAM DA TETİKTE: ASKER GÖNDERİLDİ

Türkiye ile Rusya arasında eylül başında yapılan ‘silahsız bölge’ anlaşması ile Şam yönetiminin operasyon düzenlemeyi askıya aldığı İdlib’de gerilimin tırmanması, Suriye ordusunu da harekete geçmeye itti. Rus sitesi Sputnik’e konuşan kaynaklar, Suriye ordusunun Hama ve İdlib kırsalına personel ve askeri teçhizat gönderdiğini söyledi. Buna göre Suriye ordusu, İdlib’deki örgütler arasındaki çatışmaların sahada bir değişime yol açmasına karşı tetikte.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.