İdlib operasyonu erteleniyor mu?

İdlib operasyonu erteleniyor mu?

Reuters ajansı, İdlib operasyonunun diplomasiye ağırlık vermek için ötelenmiş olabileceğini duyurdu. ajansın sahadaki iki taraftan kaynakları, savaşın yakın olmadığını söyledi.

Suriye ordusu ile Rusya’nın silahlı isyancıların kontrolündeki İdlib’e düzenlemesi beklenen operasyonun siyasi görüşmelere zaman tanımak için ertelendiği öne sürüldü. Reuters ajansına konuşan kaynaklar, sahadaki durumun sakin olduğunu ve bir operasyonun yakın görünmediğini söyledi.

Ajansın Esad yönetimi yanlısı olduğunu belirttiği bir kaynak, “Şu an sabır hüküm sürüyor ve birlikler yeniden konuşlanıyor. Operasyon ertelenmedi ama vaktimiz var” dedi. Esad yönetimini destekleyen bölgesel ittifaktan (İran-Hizbullah) bir kaynak ise ‘İdlib konusunda siyasi bir çekişme yaşandığını’ vurguladı; buna Tahrir el Şam militanlarına yönelik hava saldırılarının eşlik ettiğini söyledi.

Ajansın İdlib’de bulunan silahlı isyancılardan iki kaynağı ise hükümet güçlerinin bu hafta İdlib-Hama sınırındaki cephe hattından çekildiğini öne sürdü. Ceyş ül Ezza isimli örgütün komutanlarından Albay Mustafa Bakur, “Görünüşe göre Ruslar ve Esad rejimi geçici olarak yüzlerini başka yöne çevirdi” dedi. Bakur, birkaç yüz Esad yanlısı birliğin Hama’nın kuzey kırsalından çekildiğini de öne sürdü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İdlib’de bugün de durumun sakin olduğunu duyurdu.

Reuters’ın haberinde, Türkiye’nin ateşkes çabalarına dair açıklamalarına ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in salı günü Soçi’de görüşeceğine dikkat çekildi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.