İdlib El Nusra'ya kalıyor

İdlib El Nusra'ya kalıyor

İdlib vilayetinde dengeler değişiyor. Türkiye destekli Ahrar ül Şam örgütü, El Kaide'nin eski Suriye kolu El Nusra'yla çatışmaların ardından güneye çekiliyor. Sınır kapılarının kontrolü değişirken, El Nusra vilayette yayılıyor.

El Kaide’nin eski Suriye kolu El Nusra, Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde kontrolünü sağlamlaştırıyor. Türkiye tarafından desteklendiği bilinen ve Özgür Suriye Ordusu’nun çatısı altında Fırat Kalkanı’na da katılan Ahrar ül Şam örgütü, geçen hafta El Nusra’yla yaşadığı çatışmaların ardından vilayetten tamamen çekiliyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Ahrar ül Şam Türkiye sınırındaki bir sınır kapısını daha boşalttı.

İsyancılara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluşun başkanı Rami Abdel Rahman, “Ahrar ül Şam, artık Heyet Tahrir el Şam’ın kontrolünde olan İdlib’den çekiliyor” dedi.

‘YÜZLERCE SAVAŞÇI GÜNEYE ÇEKİLDİ’

Ağırlığını El Nusra’nın oluşturduğu Heyet Tahrir el Şam ile Ahrar ül Şam arasında geçen hafta üç gün süren çatışmalar, cuma akşamı yapılan ateşkesle son buldu. Ahrar ül Şam anlaşma çerçevesinde geri adım atarak Cilvegözü sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab el Hava kapısının kontrolünü sivillere devrettiğini açıklamıştı. Bölgeden gelen haberlere göre, örgüt dün ağır silahlarını, tanklarını ve yüzlerce savaşçısından oluşan büyük bir konvoyu, üç yıldır kontrol ettiği Bab el Hava kapısından çekip İdlib’in güneyinde ve Hama’da kontrol ettiği bölgelere yöneldi. El Nusra’nın ise İdlib’de kontrol ettiği bölgeleri genişlettiği belirtiliyor.

‘TÜRKİYE İÇİN ALARM NEDENİ’

 

Reuters’ın haberine göre, Ahrar ül Şam, insani yardım tedariki için kullanıldığı belirtilen Hirbet el Cüz sınır kapısından da çekildi. Reuters haberinde, “İdlib vilayetini cihatçıların ele geçirmesi Türkiye sınırındaki kilit geçiş noktalarının kapatılması ve yardım akışının kesilmesi açısından endişe yarattı”denildi. Reuters, “Cihatçıların varlığı aynı zamanda, Ahrar ükl Şam’ın Bab el Hava’yı kontrol etmesine destek veren Türkiye için de bir alarm kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ ENGELLEMEK İSTİYORUZ’

Reuters’ın görüştüğü Heyet Tahrir el Şam üyeleriyse, ‘sınırı kontrol ederek Türk güçlerinin veya rakip silahlı isyancıların İdlib’e girişini engellemeyi amaçladıklarını’ söyledi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.