İdil halk belediyeciliğini bekliyor

İdil halk belediyeciliğini bekliyor

Botan Bölgesi’nde seçim çalışmaları sürüyorken, biz de belediye eşbakan adaylarını tek tek ziyaret etmeye devam ediyoruz.

Bugün de İdil’in genç belediye eşbaşkan adayı Nevin Girasun Oyman ve deneyimli siyasetçi Mehdi Aslan’la bir aradayız. Seçim sonrası daha özgür bir tablo çiziyorlar. Kadın özgürlüğü hassasiyetine önemle dikkat edeceklerini, gençlerin enerjilerinden maksimum yararlanacaklarını, kenti daha güzel bir gelecek beklediğini de sözlerine ekliyorlar.

İdilli değilsiniz, hem biz hem de İdil halkı sizi tanıyabilir miyiz?

Nevin Girasun Oyman:  Cizreliyim. 1985’te Malatya’da doğdum. Ailemiz 80’li yılların başında Malatya’ya göç etmişti. 1990’da yeniden Cizre’ye göç ettik. Ancak uzun süre yaşayamadık, o yıllarda Cizre devlet şiddetinden en çok zarar gören yerlerden biriydi. Tekrar Malatya’ya döndük. Cizre yeniden döndük.  Orada muhasebe okudum. Evlendim. 1 çocuğum var.  Yerel  yönetimlerde yer almayı istiyordum. Kadın çalışmalarında hizmet vermiştim. Şimdi de bu göreve aday oldum. İdil halkıyla birlikte, İdil için güzel şeyler yapacağız.

Mehdi Aslan: 1955 Kızıltepe doğumluyum. Çocuklarım, torunlarım var. 80 öncesi ticaret yapıyordum. Mücadele ile tanıştım. 12 Eylül’ün seliyle, cezaevine girdim. 10 yıl cezaevinde kaldım. Çıktıktan sonra Mardin’de HEP’in il başkanlığını yaptım. Daha sonra İzmir’de DTP’nin il başkanlığını yaptım. Bu süreçler hep ara ara tutukluluk ve cezaevi yılları ile geçti. Ankara merkezde çalıştık. MYK üyesiydim. Son görev yerim Urfa’ydı. Orada çalıştık. Şimdi de Botan’ın güzel ilçesi İdil’de görev yapacağız.

İdil’de yerel yönetimler anlamında gördüğünüz ne tür eksiklikler var? Gözlemleriniz neler?

Nevin Girasun Oyman:  Halk en çok ilgi, alaka istiyor. Bunu eksik bıraktığınız anda, ipler kopar. İlgiyle, sevgiyle, dostlukla, aynı yolun yoldaşı olduğumuz bilinciyle yaklaşmamız lazım. Gözlemler sırasında da en çok gözüme çarpan buydu.  Sonrası geliyor zaten. Demokratik belediyecilik anlayışını talep ediyorlar. Birlikte karar vermeyi istiyorlar. Ziyaret etmemizi istiyorlar.  Eksiklikler, öneriler, imkanlar… Her bir düşüncemizi, İdil halkıyla birlikte, düşünerek, tasarlayarak yaparsak, şüphem yok ki başaracağız.

Mehdi Aslan:  Nevin arkadaşımızın da dediği gibi, önemli olan halkla ilgi alakadır. Paylaşımdır. 
İdil’in de diğer ilçeler gibi altyapı sorunları var. Önceliğimiz bu altyapı sorunları. Bunu çözmeden başka sorunları çözmek düşünülemez. En acilden doğru çözeceğiz problemleri. Tabi bu kararların hepsini halk meclislerinde alacağız. Onların izinleri olmadan tek bir çöp bile almayı düşünmüyoruz.

Eşbaşkanlık sistemini ilk kez uygulayacak belediye başkanları olacaksınız. Nasıl bir sorumluluk, halka etkisi nasıl olacak sizce?

Nevin Girasun Oyman:  Kadın belediye başkanı görmek de onlara güç verecektir. Eşbaşkanlığı ilk kez bizimle görecekler. Bunu çok iyi uygulamak zorundayız. Kadınlar için müthiş bir özgüven kaynağı. Zira kadın, o aday olduysa ben de evimden çıkabilirim, baskıya dur diyebilirim diyor. Bu anlamda eşbaşkanlık, partimizin öngörülü bir ivmesi oldu. İdil halkı da bundan oldukça memnun. Biz kadınlar birbirimizi daha iyi anlayacağız.

Mehdi Aslan:  Şunu söyleyeyim, eşbakaşkanlık sistemini ilk kez bizim partimiz başlattı. Artık yavaş yavaş yasalara da bunun geçmesi söz konusu. Bunun mimarı da belli! Fakat şunu üzülerek söylüyorum ki, bu uygulamaları yeterince yerine getiremiyoruz. “Kadın ve erkek eşittir” diyoruz. Ama teoride en benim diyen arkadaş bile pratikte, kendi evinde bu kavramdan sınıfta kalıyor. Oysa, partimizi ileri taşıyan kadındır. Aldığı her bir görevi en iyi şekilde yerine getiren kadındır. Altyapımızı kadınlar hazırlıyor. Her erkeğin kadının eğitiminden geçmesi gerekir. Bizim bu uygulamamız, eşbaşkanlık sistemimiz tüm bu sorunların üstüne üstüne gidecek.

Peki nedir kadın politikalarınız, aile içi şiddete dur demek için, kadın istihdamını arttırmak için, kadınların bireysel özgürlüklerini kazanmaları için nele planlıyorsunuz?

Nevin Girasun Oyman: Öncelikle kadınlara akademik alanlar açmak lazım. Kadının farkındalığını kazanabilmesi birinci ihtiyaç bence. Baskıyı ve şiddeti olağan gören kadınları, bu anlamda dönüştürmemiz gerekiyor. Eğer kadınları bireysel özgürlüklerini kazanabilmeleri konusunda yüreklendirirsek, erkekleri de dönüştüreceğizdir. Bunlar için eğitim atölyeleri kurmamız gerek. Bir çok kadın bazı işleri kendi görevi sanıyor. Mesela ev işi, çocuk bakımı, yemek yapmak. Bunları sadece kendi görevi zannediyor. Bizim direk bu noktaya dur dememiz gerekiyor. İşe buradan başlayacağız. Mahalle meclisleri, kadın kooperatifleri bu anlamda iyi olacak. Bu kanallarla dayanışmamızı çoğaltacağız.

Mehdi Aslan:  Kadını evden çıkarmak gerekiyor. Özgüven vermemiz gerekiyor. Erkek sabah evden çıkarken, sofrayı kaldırmayı, yatağı yorganı kaldırmayı, temizliği, çoluğu çocuğu düşünmüyor. Bunların tüm yükü kadının üzerinde. Hayır! Kadın da o erkek gibi, sabah erkenden aynı sorumsuzlukla çıkarsa, işte o zaman erkek diyecek “Ben ne yapıyorum?” Bu tür şeylere gerek kalmasın. Kadın özgüvenini kazanacak. Meclis üyeliği olarak başvuran 3 kadın var. Bu kadınların özgüvensiz olduğunu gösteriyor. Kadınların özgüvenini kazanması için cinsiyet özgürlükçü eğitimler vermek istiyoruz. Mahalle mahalle, köy köy ziyaret edeceğiz.

Gençler için planlarınız, projeleriniz neler? Onlar da toplumun en önemli bileşeni.

Nevin Girasun Oyman:  İdil’in gençleri, tüm Botan bölgesinin gençleri gibi öfkeli, ateşli. İdil de üniversiteli potansiyeli oldukça yüksek. Büyük çoğunluk şehir dışında üniversite okuyor. Bir üniversite derneği kurulmuş. Onlarla bir araya geldik. Taleplerini dinledik. Genel olarak alt yapı sorunlarını onlar da dile getirdiler. Haklılar elbette. Bu sorunları halletmeden diğer sorunları çözmek mantıklı olmaz. Gençler kendileri için de, daha sosyalleşecekleri alanlar istiyorlar haliyle. İdil’i sevmeleri için, İdil’i daha da güzelleştirmemiz gerekiyor. Her türlü göreve hazır olduklarını söylüyorlar. Zamanında Avrupa’ya göç etmiş büyük bir nüfus var. Onları da yeniden memleketlerine çekmek isteriz. O gençlerin memleketlerine hizmet vermesini isteriz.

Mehdi Aslan: Sayın Abdullah Öcalan’ın da dediği gibi “Gençlik özerktir!” Bunu bilerek, bu saygıyla davranmak zorundayız. Gençliğin enerjisini dünden bugüne hep boşa harcıyor olduk yerel yönetimlerde. Bu hareket ne diyor; “Gençlikle başladık, gençlikle bitireceğiz!” Bu hareketin harcında gençlik var. Biz bu enerjiyi nasıl olacak da bi şekilde hizmete dönüştüreceğiz bunu planlamamız gerekiyor. Gençlik meclisleri bu anlamda en önemli adımdır. Onlarla bir araya gelip, onların hayalleri üzerinden adım atmak bizi ve belediyemizi de genç kılacak. Onlara toy gözüyle bakılmamalı. Mücadelenin hizmetinde yüzlerce genç var, onların önünü açacağız. Kültür sanat anlamında üretim yapabilecekleri alanlar oluşturacağız. Gençlik Türkçe konuşmayacak kendi şehrinde. Gençlik anadilinde konuşacak. Süryanice konuşacak, Kürtçe konuşacak. Kültürel ilişkilerini her zaman anadilinde yapmaya yönlendireceğiz.

Seçim sonrası İdil’i neler bekliyor?

Nevin Girasun Oyman: İdil’i özgür yaşam bekliyor. Kadının ve gencin özgür olduğu bir İdil olacağız.

Mehdi Aslan: Demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü bir anlayışla yöneteceğimiz bir İdil olacak.JİNDA ZEKİOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.